'Afganistan'

Kabil’deki Terör Saldırılarında 90 Kişi Hayatını Kaybetti

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede düzenlenen bombalı saldırılarda 90 kişinin öldüğü, en az 150 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Fotoğraf: john smith 2021 / Shutterstock.com

Afganistan’ın başkenti Kabil’de dün gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından, Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı‘na yakın bölgelerden 4 patlama sesi daha geldi. Bunlardan en şiddetli olanının 6. patlama olduğu aktarıldı. BBC’nin haberine göre, terör saldırılarında 13’ü ABD askeri olmak üzere en az 90 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi yaralandı.

ABD Başkanı Joe Biden saldırıya ilişkin, “Saldırı DEAŞ/Horasan olarak bilinen grup tarafından yapılmıştır ve havalimanını koruyan Amerikan askerlerinin canını almıştır, bir kısmını da yaralamıştır. Ayrıca birçok sivil de yaşamını yitirmiştir.” açıklamasını yaptı. Kabil Havalimanı’ndaki terör saldırısının faili olarak gördükleri DEAŞ/Horasan’ı affetmeyeceklerini belirten Biden, kendi belirleyecekleri yer ve zamanda saldırıya karşılık vereceklerini söyledi.

Son haftalarda DEAŞ/Horasan’ın Kabil’deki havalimanına saldıracağına ilişkin istihbarat aldıklarını belirten Biden, bu nedenle de Afganistan‘daki misyonlarını 31 Ağustos’a kadar bitirmekte kararlı olduklarını söylemişti.

Saldırıları çok sayıda ülke ve uluslarası kuruluşun yanı sıra Taliban da kınadı. İsmi açıklanmayan bir  Taliban yöneticisi, 28 Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini belirterek “Biz, Amerikalılardan daha fazla insan kaybettik.” dedi.

Batılı bir güvenlik yetkilisi, saldırıların ardından sivillerin tahliyesinin hızlandırıldığını ve uçuşların düzenli olarak yapıldığını belirtti.

BM’den Kınama

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Guterres’in havalimanına yönelik “terör saldırısını” derin endişeyle takip ettiğini söyledi.

Guterres’in Kabil’de sivillerin ölümüne neden olan saldırıyı kınadığını belirten Dujarric, saldırının Afganistan’daki istikrarsızlığı bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade etti.

Stoltenberg: Önceliğimiz İnsanları Güvenli Bir Yere Tahliye Etmek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kabil havalimanının dışındaki korkunç terör saldırısını şiddetle kınayarak, “Önceliğimiz mümkün olan en kısa sürede çok sayıda insanı güvenli bir yere tahliye etmek.” ifadelerini kullandı.

AB: Afganlarla Dayanışma İçindeyiz

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Kabil Havaalanı’nda güvenlik hasreti çeken insanlara yönelik korkakça saldırıları şiddetle kınıyoruz. AB, Afganlarla dayanışma içindedir. Uluslararası ortaklarla birlikte terörle mücadeleye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de saldırıyı kınadığını belirterek, “Uluslararası toplum, Afganistan’da ve ötesinde terörizmin yeniden canlanmasını önlemek için birlikte ve yakın biçimde çalışmalıdır.” değerlendirmesini yaptı. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler