'Soykırım'

Namibya, Almanya’nın Teklif Ettiği Soykırım Tazminatını Tartışıyor

Namibya'da muhalefet, parlamentoda gerçekleştirilen görüşmelerde Almanya ile "soykırım tazminatı"nın tekrar görüşülmesi çağrısında bulundu.

Namibya'nın Windhoek şehrindeki soykırım anıtı. Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif.

Namibya’da muhalefet milletvekilleri, Almanya’nın “1904-1908 Namibya Soykırımı” için 1,1 milyar avroluk tazminat teklifini eleştirerek, hükümeti şartları yeniden müzakere etmeye çağırdı. Times Live’in haberine göre, Namibya Parlamentosunda gerçekleştirilen soykırım tazminatı görüşmelerinde, muhalif milletvekilleri Almanya’nın teklif ettiği miktarı oldukça yetersiz bulduklarını söyledi.

Almanya, Soykırım Suçunu Kabul Etmişti

Kendilerinin ve soykırımdan etkilenen topluluk temsilcilerinin müzakere sürecinin dışında tutulmasını eleştiren milletvekilleri, hükümete anlaşma şartlarının yeniden müzakere edilmesi çağrısında bulundu. Hafta başında soykırım tazminatı anlaşmasına tepki gösteren siyasetçiler ve kabile liderleri protesto düzenleyerek, parlamento binasını basmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 28 Mayıs’ta, Almanya’nın Herero ve Nama halklarına karşı işlenen suçları “soykırım” olarak kabul ettiğini belirtmiş, jest olarak 30 yıl içinde kurbanların torunlarını desteklemek için 1,1 milyar avroluk bir fon oluşturulacağını aktarmıştı.

Namibya Soykırımı

Namibya soykırımı, sömürgeci Alman güçleri tarafından 1904-1908 yılları arasında yerli Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirildi. Sömürgecilere karşı direnen halkların hedef alındığı soykırımda, en az 65 bin Heroro ve 10 bin Nama hayatını kaybetti. Soykırım neticesinde, Herorolar nüfuslarının en az yüzde 70’ini, Namalar ise nüfuslarının en az yüzde 50’sini yitirdi.

Steinmeier’den Namibya Açıklaması

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, geçtiğimiz günlerde, Etnoloji Müzesi ve Asya Sanat Müzesi’nden Humboldt-Forum‘a getirilen eserlerin yer aldığı serginin açılış konuşmasında, Avrupa ülkelerine, Afrika’daki sömürge dönemine ilişkin sorumluluk üstlenilmesi çağrısında bulunmuştu.

Kolektif hafızada Alman sömürge döneminin uzun bir süre ya yüceltildiğini ya da tamamen unutulduğunu vurgulayan Steinmeier, belki o dönemde, Alman Güneybatı Afrikası’nda, bugünkü Kamerun ve Togo’da veya Papua Yeni Gine’de neler yaşandığının bilinmek istenmediğini söyledi. Steinmeier, “Sömürge yöneticileri olarak Almanlar da insanları baskı altında tuttu, sömürdü yağmaladı ve öldürdü.” dedi.

Bugünkü Namibya topraklarında yer alan Alman Güneybatı Afrikası’nda Almanların işlediği suçu ülkesi tarafından kabul etmenin çok uzun sürdüğünü belirten Steinmeier, Alman hükûmeti, Namibya hükûmeti ve Herero ve Nama halklarıyla bu suçun bugünkü açıdan bir soykırım olarak kabul edilmesine ilişin başlatılan müzakerelerin yakında uzlaşmayla sonuçlanmasını ümit ettiğini söylemişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler