'Ayrılıkçılık Yasası'

Fransa’da Bir Cami Daha Kapatıldı

Fransa'nın Allonnes kentinde bir caminin "radikal İslam'ı savunduğu" gerekçesiyle 6 aylığına kapatıldığı belirtildi.

@AA değişiklikler: Perspektif

Sarthe Valiliğinden yapılan açıklamada, Allonnes’da 300 kişilik cemaate sahip caminin “radikal İslam’ı savunduğu” gerekçesiyle 6 ay kapatıldığı ifade edildi. Cami yöneticilerinin ülkede düzenlenen terör saldırılarını meşrulaştırdığının öne sürüldüğü açıklamada, caminin terör saldırılarının düzenlenmesini önlemek amacıyla kapatıldığı ifade edildi.

Valilikten 13 Ekim’de yapılan açıklamada, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in talebiyle bu caminin kapatılması için gerekli prosedürlerin başlatıldığı duyurulmuştu.

Cami Derneklerinin Avukatı Suçlamaları Reddetti

Allonnes Camii’ni yöneten derneklerin avukatı Nabila Asmane ise suçlamaları reddederek Twitter hesabından yaptığı paylaşımla kapatma kararına tepki gösterdi. Asmane, kapatılan cami başkanının kısa süre önce Vali tarafından “yerel topluluklara hizmet etmeye olan bağlılığından dolayı” onur madalyası ile ödüllendirildiğini, şimdi ise kapatma kararını meşru göstermek için aynı cami yöneticilerinin terörü desteklemekle suçlandıklarını belirtti.

Ayrılıkçılık Yasası Kapsamında Kapatılan Camiler

Darmanin, 29 Eylül’de, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, “ayrılıkçılık” yasası yürürlüğe girmeden önce ülkede “aşırıcıların” bulunduğu 650 yerin kapatıldığını ve 24 bin yerin polis tarafından denetlendiğini vurgulamıştı. Darmanin, Kasım 2020’den bu yana “radikalleştiği” iddiasıyla 89 camide yapılan denetlemelerin sonucunda 3’te 1’inin kapatıldığını dile getirmişti.

Fransa yönetimi, ağustos ayında kabul ettiği “ayrılıkçılık” yasasıyla Müslümanların hayatına müdahale ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Yasa ile ele alınan başlıca konular arasında, kamu hizmetinde tarafsızlık ve cumhuriyet prensiplerine uygunluk, çok eşlilik ve zorla evlendirme, uzaktan eğitimin kısıtlanması, özel okulların durumunun gözden geçirilmesi, derneklerin hem faaliyet hem de finansal anlamda denetlenebilir olması gibi başlıklar yer alıyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler