'Kovid-19'

ABD 5-11 Yaş Grubundaki Çocukları Aşılamaya Hazırlanıyor

ABD'de bilim kurulu Pfizer-BioNTech'in yeni tip koronavirüs aşısının ilkokul çağındaki çocuklara uygulanmasını tavsiye etti.

27 Ekim 2021
Fotoğraf: Shutterstock.

ABD Gıda ve İlaç Dairesinin (FDA) bilim insanlarından oluşan danışma heyeti, Pfizer-BioNTech’in Kovid-19 aşısını 5-11 yaş arası çocuklar için tavsiye etti. FDA Aşılar ve İlgili Biyolojik Ürünler Danışma Komitesinin 18 üyesinden 17’si, Pfizer-BioNTech’in Kovid-19 aşısının ilkokul çağındaki çocuklara faydasının risklerinden daha ağır bastığı fikrinde buluştu.

“Aşı, Kasım Ayı Başında Hazır Olabilir”

ABD Başkanı Joe Biden’ın Sağlık Başdanışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, geçtiğimiz günlerde, Pfizer-BioNTech’in 5-11 yaş grubu için geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kasım başında hazır olabileceğini söylemişti.

Pfizer-BioNTech tarafından geçen hafta FDA sağlanan verilerin ümit verici olduğunu belirten Fauci, böylelikle yıl sonuna kadar birçok Amerikalı çocuğun aşılanabileceğini kaydetti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Başkanı Dr. Rochelle Walensky de FOX TV’ye verdiği mülakatta, FDA ve CDC onayının ardından çocuklara, Noel tatilinden önce Kovid-19 aşısı yaptırmak için hızla harekete geçileceğinden umutlu olduğunu dile getirmişti.

Walensky, “5-11 yaş grubundaki çocuklarına aşı yaptırmak için sabırsızlanan birçok ebeveyn olduğunu biliyoruz ve bunun için elimizden geldiğince çabuk harekete geçmeyi amaçlıyoruz.” dedi. FDA tavsiye paneli, dün Pfizer-BioNTech’in 5-11 yaş grubu için yaptığı Kovid-19 aşı başvurusunu görüştü ve 5-11 yaş grubunun aşılanmasını tavsiye etti.

Yetişkin Dozunun 3’te 1’i

Toplantıda, firmanın, 12 yaşın altındaki çocuklar için Kovid-19 aşısını, yetişkin dozunun üçte birine indirdiğine değinildi. FDA’nın komitenin tavsiyesini değerlendirmeye alarak bir hafta içinde bu aşı için acil kullanım onayı vermesi bekleniyor.

Pfizer-BioNTech 22 Ekim’de, iki doz uygulanacak Kovid-19 aşısının 5-11 yaş arası çocuklarda yüzde 90’ın üzerinde koruma sağladığını duyurmuştu. CDC’nin aşı danışmanları, kararı görüşmek ve ABD’li çocukların aşı yaptırmasını tavsiye edip etmeme kararı almak için 2 ve 3 Kasım’da toplanacak.

ABD’li çocuklara Pfizer-BioNTech aşısının yapılması konusunda son söz ise CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky’ye ait olacak ve onun da izni sonrasında aşılama gelecek haftadan itibaren başlayabilecek.

Aşı 5-11 Yaş Grubunda Yaklaşık Yüzde 91 Etkili

FDA’nın internet sitesinde, 22 Ekim’de, Pfizer-BioNTech’in 5-11 yaş grubu aşı çalışmasının, yüzde 90,7 etkili olduğu duyurulmuştu.

Çalışmada 5-11 yaş aralığındaki 2 bin 268 çocuğa 3 hafta arayla plasebo veya normal dozun üçte biri oranında Kovid-19 aşısı yapıldığı, aşılama yapılan çocukların yapılmayanlara kıyasla bağışıklık sistemlerinin antikor üreterek daha da güçlendiğinin gözlemlendiği ve virüsü çok daha hafif semptomlarla atlattıkları kaydedilmişti. ABD’de 5-11 yaş aralığında yaklaşık 28 milyon çocuk bulunuyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da, Kovid-19 hastalığının tedavisi için Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen aşının 5-11 yaş grubuna da uygulanması için yapılan başvuruyu değerlendirmeye almıştı. Değerlendirmenin 2 ay içinde sonuçlanması bekleniyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler