'Kovid-19'

Kovid-19’a Bağlı Ölüm Riskini Yüzde 50 Azaltan İlaç İçin Başvuru Yapıldı

Amerika Birleşik Devletleri'nde Johnson and Johnson ilaç firması yeni tip koronavirüse karşı 2. doz destek aşısı için başvuruda bulundu. Avrupa İlaç Ajansı ise, Kovid-19 vakalarında ölüm riskini yüzde 50 azaltan ilacı değerlendirmeye alacak.

Fotoğraf: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif.

ABD’li ilaç şirketi Johnson and Johnson’ın (J&J), tek dozluk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına ek olarak 2. doz destek aşısı izni için başvuru yaptığı bildirildi. Şirketin, ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA), daha önce J&J aşısı olmuş 18 yaş ve üzeri kişilere ikinci destek aşısı onayı için bugün talepte bulunduğu belirtildi.

FDA, 23 Eylül’de, Pfizer-BioNTech aşısının üçüncü dozunu, 65 yaş üzeri, kronik hastalığı bulunanlar ve riskli işlerde çalışanlar için onayladığını duyurmuştu. FDA tavsiye komitesinin gelecek hafta J&J ile birlikte Moderna’nın da destek aşısı için sunduğu verileri inceleyeceği, onay vermesi durumunda ay sonuna kadar söz konusu iki şirketin destek aşılarının da uygulanmasına başlanabileceği kaydedildi.

ABD’de sağlık yetkilileri, destek aşı uygulamasında farklı aşı markalarının karıştırılmasını tavsiye etmiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) kayıtlarına göre, ülkede şu ana kadar 5 milyon 111 binden fazla kişiye üçüncü doz Kovid-19 aşısı yapıldı.

Ölüm Riskini Yüzde 50 Azaltan İlaç

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), yeni tip koronavirüs hastalığından (Kovid-19) ölüm riskini yüzde 50 azalttığı duyurulan ilacın değerlendirmeye alabileceğini bildirdi.

EMA’nın aşı stratejisinden sorumlu Marco Cavaleri, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Amerikan ilaç şirketi Merck’in Kovid-19’a karşı geliştirdiği deney aşamasındaki ilaçla ilgili, “Gelecek günlerde bu hapı incelemeye başlayıp başlamayacağımızı değerlendireceğiz.” dedi.

Merck, 1 Ekim’de söz konusu hapın virüse yeni yakalanmış kişilerde hastaneye yatmayı ve ölüm riskini yarıya düşürdüğünü duyurmuştu.

“Mevcut Aşılar, Hastaneye Yatış ve Ölümlere Karşı Koruyor”

Cavaleri ayrıca Pfizer/BioNTech gibi mRNA aşılarıyla ilgili temel güvenlik endişesinin miyokarditis (kalp kası iltihaplanması) olduğunu anımsatarak bu vakaların özellikle 2. dozdan sonra görüldüğünü belirtti.

Bildirilen miyokarditis vakalarının çoğunun hafif olduğuna dikkati çeken Cavaleri, “3. dozdan sonra bu riski henüz tanımlayamıyoruz çünkü çok nadiren ortaya çıkıyor. Şimdilik bildiğimiz; Kovid-19 aşılarının 2 doz halinde uygulandığında hastaneye yatış ve ölüme karşı koruma sağladığı.” değerlendirmesini yaptı.

Cavaleri, sene sonu itibarıyla monoklonal antikor olarak bilinen yeni Kovid-19 tedavilerini duyurmak üzere 4 antiviral ilaç üzerinde çalışmaya devam ettiklerini kaydetti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler