'Göçün 60. Yılı'

Steinmeier: “Misafir İşçilerin Hayatları Okullarda Anlatılmalı”

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, ülkesindeki misafir işçilerin hikayelerinin okul kitaplarında yer almasını istedi.

Fotoğraf: Abdulhamid Hoşbaş - AA / Değişiklikler: Perspektif

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Alman ve Türk hükümetleri arasında 60 yıl önce imzalanan İş Gücü Anlaşması ile Almanya gelen misafir işçilerin hikayelerinin okul kitaplarında anlatılmasını istedi.

Steinmeier, Almanya Türk Toplumu (TGD) tarafından Türkiye ile Almanya arasında imzalanan “İş Gücü Anlaşması‘nın” 60. yıl dönümü vesilesiyle Berlin’deki “Haus der Kulturen der Welt” salonunda düzenlenen etkinlikte konuştu. Burada, 60 yıl önce gelen ilk kuşak göçmenleri kutlamak için bulunduklarını belirten Steinmeier, “Biz onlara misafir dedik, komşu oldular.” ifadesini kullandı.

Steinmeier, ilk neslin Almanya’ya gelişlerinde yaşadıklarına da değinerek, “Katlanmak zorunda oldukları aşağılayıcı tıbbi muayeneler sadece bir başlangıçtı. O döneme şahitlik edenler, tartıda 61 kilogram yerine 60 kilograma gelme umuduyla uzun saçlarını nasıl kestiklerini anlatıyorlar. Saçma ve yakışık olmayan bir tahayyül. Seçilmiş kadınlar ve erkekler bir belirsizlik yolculuğuna çıktılar. Gerekçeleri, umutları kadar farklıydı.” dedi.

Almanya’da çalışmak için annelerin çocuklarını Türkiye’de bıraktıklarını anımsatan Steinmeier ilk neslin çektiği zorlukları anlattı. Steinmeier ülkeye gelen ilk neslin iyimserliklerinden ve gösterdikleri cesaretten etkilendiğini ve onların saygıyı hak ettiğini ifade ederek, “Misafir işçilerin hikayeleri okul kitaplarımızda ve anma kültürümüzde layık olduğu yeri almayı hak ediyor. Bir kenara not düşülmesi ülkemize yaptıkları katkılarının hakkını veremez.” dedi.

Birinci neslin Almanya’ya katkılarına işaret eden Steinmeier, “Almanya’yı birlikte inşa ettiler. Ülkemizi ekonomik olarak, ama hepsinden önce insani açıdan zenginleştirdiler. Onların çalışkanlığı, tutkusu ve insanlığı ülkemizi bugün olduğu yere getirdi. Bunun için bugün, ilk neslin temsilcileri olarak bizimle birlikte olan sizlere derinden minnettarım.” ifadesini kullandı.

Steinmeier: “Almanya Göçmen Kökenlilerin Olduğu Bir Ülke”

Almanya Cumhurbaşkanı, bu ilk neslin çocuklarının ve torunlarının Almanya’yı inşa etmeye devam ettiklerini vurgulayarak, “Bunun için onlara ihtiyacımız var. Onlar sanatçı ve müzisyendir, iş insanı ve aşıyı geliştirenlerdir, hakim ve savcıdır, milletvekili, müsteşar ve bakandır. Çoğu zaman Alman vatandaşı oldular. Almanya göçmen kökenlilerin olduğu bir ülke oldu. Bunu kabul etmemizin zamanı geldi.” dedi.

Almanya’daki ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşak Türk kökenlilerin ayrımcılığa ve ırkçılığa maruz kaldığını da anımsatan Steinmeier, “Net bir şekilde söylemek gerekirse, Türk kökenli kadınların, erkeklerin ve çocukların onuru da dokunulmazdır. Ancak bu onura çok sık dokunuluyor ve saldırılıyor. Buna müsamaha göstermememiz gerekiyor ve bu ülkede buna müsamaha göstermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Hakkınız Olan Merkezdeki Yeri Alın”

Steinmeier, bu toplumda sosyal kökeninden, dünya görüşünden ve dinlerinden bağımsız olarak herkese fırsat eşitliği verilmesi için çalışılması gerektiğini vurguladı. Almanya’daki gençlere seslenen Steinmeier, “Hakkınız olan yerinizi alınız. Merkezdeki yerinizi alınız ve bunu doldurunuz. Bu toplumu şekillendiriniz, çünkü bu sizin toplumunuz.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Die Tageszeitung Hürriyet’e verdiği röportajda göçmen kökenlilerin devlet kurumlarında da daha fazla yer alması gerektiğini de söyledi ve göçmen kökenlilerin merkezi konumlara erişmesinde eğitimin en önemli rolü oynadığını belirtti:

“Birçok aile çocuklarına daha iyi bir hayatı mümkün kılmak istedi ve istiyor. Sosyal basamakları yukarı doğru tırmanmanın çalışmak ve eğitimden geçtiğine dair verilen sözü ciddiye aldılar. Birinci kuşağın çocukları ve torunları iyi bir meslek eğitimi aldılar veya üniversiteyi bitirdiler. Haklı olarak gurur duydukları yollarda ilerlediler. Bu başarılar daha da olağanlaşmalı ve tüm sosyal kesimlerde olmak üzere daha da yaygın bir gerçeklik kazanmalıdırlar. Yakın bir zaman içinde ülkemizde herkesin kendine koyduğu hedefleri gerçekleştirme şansına sahip olmasını diliyorum.” (AA/P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler