'Avusturalya'

Avustralya 20 Ay Sonra Sınırlarını Yeniden Açtı

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle sıkı tedbirler alan Avustralya, Mart 2020'de kapattığı sınırlarını yeniden açtı.

Fotoğraf: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Kovid-19 aşısının iki dozunu da yaptıran Avustralyalıların, 14 günlük karantina uygulamasına tabi olmaksızın ülkeye girişlerine ve herhangi bir neden belirtmeden Avustralya’dan ayrılmalarına izin veren uygulama yürürlüğe girdi. Yaklaşık 20 ay sonra, iki doz Kovid-19 aşılı Avustralyalıları taşıyan ilk uçak sabah erken saatlerde Sydney Kingsford Smith Uluslararası Havalimanı’na indi.

Ülke sınırlarının açılması hem yurt dışında mahsur kalan, hem de ülke dışına tatile gidecek Avustralyalıların yanı sıra ülkede yaşayan Türkiye kökenlileri de memnun etti.

“Türkiye’mizi Görmek İstiyoruz”

Sınırların açılmasından duydukları memnuniyeti ifade eden Avustralya’daki Türkiye kökenli vatandaşlar, ilk fırsatta Türkiye’yi ziyarete gideceklerini söyledi.  Şahin Tavşancıoğlu, çok özlemesine rağmen Kovid-19 yasaklarından dolayı iki yıldır Türkiye’ye gidemediğini belirterek, “Zaten tüm Avustralya, sınırların açılmasını bekliyordu. İnşallah bundan sonra daha iyi olur. Türkiye’mizi görmek istiyoruz. Çok özledik ancak iki senedir gidemiyoruz.” dedi.

Muhittin Başkan da Türkiye’deki torunlarını görmek için en müsait zamanda Türkiye gitmek istediklerini söyleyerek, “Sınırların açılmasından herkes gibi ben de memnun oldum. İnşallah seneye gitmeye niyetimiz var. Türkiye’ye gitmeyeli üç sene oldu. Genelde her sene gidiyorduk, bu hastalık yüzünden gidemedik.” şeklinde konuştu.

Sınırlar Kademeli Olarak Herkese Açılacak

Ülkeye ilk olarak Avustralya vatandaşları, daimi ikamet sahipleri ve onların birinci derece yakınları kabul edilirken, ikinci sırada uluslararası öğrenciler bulunuyor. Daha sonra da sınırların herkese açılması planlanıyor.

Kovid-19 salgınının yayılmaya başlaması üzerine Mart 2020’de ülke sınırlarını kapatarak sıkı tedbirlere başvuran Avustralya, aşıya müsait olan 16 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 70’inin çift doz aşılanmasıyla ülke sınırlarını 1 Kasım’da açmaya karar vermişti. Avustralya’da çift doz aşı yaptıranların oranı yüzde 77,5’e, tek doz aşı olanların oranı ise yüzde 88,3’e ulaşmış durumda. Ülkede Kovid-19’un ilk kaydedildiği 25 Ocak 2020’den bu yana 172 bin 59 kişi virüse yakalanırken, toplam 1744 Avustralyalı hayatını kaybetti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler