'Kovid-19 Önlemleri'

İsviçre’de “Aşı Sertifikası Zorunluluğu” Referandumu Sonuçlandı

İsviçre'de seçmenlerin yüzde 66 katılımıyla gerçekleşen, Kovid-19 tedbirleri kapsamında iç mekanlarda aşı sertifikası gösterme zorunluluğunun oylandığı referandum sonuçlandı.

İsviçre'de Referandum | Fotoğraf: ©Anadolu Images

İsviçre’de federal hükûmet, hastaneler üzerinde baskıyı azaltmak için 13 Eylül’den itibaren restoran, bar, müze, sinema, üniversiteler ve spor merkezleri gibi kapalı alanlara girişte “Kovid-19 durum sertifikası” gösterilmesini zorunlu kılmıştı. Ülkede şiddet de içeren geniş çaplı protestolara neden olan kısıtlamaların ardından, Kovid-19 tedbirlerinden “aşı sertifikası zorunluluğu” uygulamasının iptali için referanduma gidilmesi adına 100 bine yakın imza toplanmıştı.

Yapılan referandumda halkın yüzde 62’si hükûmetin getirdiği Kovid-19 kısıtlamalarının lehinde tercih yaptı. Böylelikle halk, iç mekanlarda aşı sertifikası gösterme zorunluluğu getiren yasaya destek verdi.

Hükûmetten yapılan açıklamada ise yüzde 66 ile son yılların en fazla katılımının olduğu referandumda, ülkedeki 26 kantonun 24’ünün Kovid-19 kısıtlamalarının devamından yana tercih yaptığı belirtildi.

Uygulama 16 Yaş Üstü İçin Geçerli

Aralarında aşı sertifikası zorunluluğunun da bulunduğu Kovid-19 tedbirleri yasası, 13 Haziran’daki referandumda, yüzde 60,2 oyla kabul edilmişti. Yasa uyarınca 13 Eylül’den itibaren restoran, kafe, sinema ve spor salonu gibi mekanlara aşı sertifikası olmadan giriş yasaklanmıştı. Uygulamanın 16 yaşından büyükler için geçerli olması ve 24 Ocak 2022’ye kadar sürdürülmesi kararlaştırılmıştı.

Aşı sertifikası karşıtları, “anti demokratik” olarak niteledikleri bu uygulamanın, aşı yaptırmamış kişilere karşı toplumda ayrımcılığa sebep olduğunu öne sürüyor.

Nüfusu 8,6 milyon olan ülkede halkın sadece yüzde 65,47’si iki doz aşı yaptırmış durumda. İsviçre’de resmi verilere göre, geçen hafta 42 bin 518 kişinin Kovid-19 test sonucu pozitif çıkmış, bir önceki haftaya göre yüzde 41 oranında artış gözlenmişti. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler