'Uygur Sorunu'

ABD ve Avustralya’dan Pekin Kış Olimpiyatları’na Boykot Kararı

ABD Başkanı Joe Biden ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve diğer bölgelerdeki insan hakları ihlalleri nedeniyle 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına diplomatik boykot kararı aldıklarını bildirdi.

Fotoğraf: Shutterstock:Adam Yee

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 18 Kasım’da  yaptığı açıklamada da olimpiyatlara diplomatik boykot düşündüklerini açıklamıştı. Biden yönetimi, bu hafta içinde ABD hükûmeti yetkililerinin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları‘na katılmayacağını duyurmuştu. Aynı zamanda Avustralya Başbakan’ı Morrison da, Pekin’de yapılacak Kış Olimpiyat Oyunlarına Avustralyalı yetkililerin katılmayacağını, ancak sporcuların oyunlara katılacaklarını duyurdu.

“Sporcuların Bir Engeli Yok”

Kararla ilgili açıklamalarda bulunan her iki ülke yönetimi sporcularının olimpiyatlara katılmasının önünde bir engel olmadığını, yapılan boykotun sadece diplomatik seviyede kalacağını kaydetti.

ABD yönetimi, bu eylemiyle özellikle Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Hong Kong’da “insan hakları ihlallerinde bulunmakla” suçladığı Çin’e uluslararası arenada bir mesaj vermeyi amaçlıyor. Avustralya yönetimi ise, Çin arasındaki son yıllarda yaşanan diplomatik anlaşmazlıklar göz önüne alındığında boykot kararının “şaşırtıcı olmadığını” Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlalleri gibi sorunları konuşmaktan mutlu olacağını ancak Çin hükûmetinin buna yanaşmadığını belirtti.

Çin, Boykot Kararına “Karşılık Verecek”

Çin, ABD’nin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda “diplomatik boykot” kararına karşı “kararlı karşı tedbirler alacağını” bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, yaptığı açıklamada, ABD’nin dün Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve diğer bölgelerdeki insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’de düzenlenecek Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.  Washington’ın tavrının, Olimpiyat Şartı’na, sporun siyasi tarafsızlığının korunması gerektiği ilkesine ve olimpiyatların “Hep Birlikte” sloganına aykırı olduğunu ifade eden Sözcü Cao, “Çin, bu tavrı esefle karşılamakta ve protesto etmektedir, bu konuda, kararlı karşı tedbirleri alacaktır.” dedi.

Pekin Kış Olimpiyatları, 4-20 Şubat 2022’de Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler