NASA Uzayda Yaşam İhtimalini İlahiyatçılara Sordu
NASA, ilahiyatçılar ve din bilimcilere insanların dünya dışında bir yaşamın bulunması durumunda nasıl tepki vereceklerini sordu.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) insanların dünya dışı yaşamın keşfine nasıl tepki vereceğini araştırmak için 24 ilahiyatçı ve din bilimci görevlendirdi.
NASA Projesinin Amacı
Dünya dışında yaşam olabilir mi? Din bilimciler böylesi bir keşfe nasıl tepki verirdi? Uluslararası medyaya yansıyan haberlere göre, 24 din âlimi ve ilahiyatçı -yukarıdaki ve benzer sorulardan hareketle- NASA adına dünya dışı varlıkların keşfinin insanların evrene bakışını nasıl değiştireceğini araştırmış. The Times gazetesi, 2015-2018 yılları arasında Princeton Üniversitesi İlahiyat Araştırmaları Merkezinde yürütülen “Astrobiyolojinin Toplumsal Etkileri” projede çalışan ilahiyatçıların, dünya dışı yaşamın keşfi haberlerine farklı dinlere mensup insanların nasıl tepki verebileceklerini araştırdığını bildirdi.
NASA tarafından “ciddi bir bilim” olarak değerlendirilen projeye 1 milyon 100 bin dolarlık finansman sağlanmış. 22 Hristiyan rahip, bir haham ve bir imamın katılımıyla NASA, başka bir gezegende ya da mikrobiyal düzeyde yaşamın keşfinin teolojik bir anlamını soruşturmuş.
Cambridge Üniversitesinden Andrew Davison çalışmadaki bilim insanlarından. NASA’nın projesi hakkında demeç veren Davison, dünya dışı yaşamın keşfinin uzun zaman alacağını ancak etkilerini şimdiden analiz etmenin faydalı olacağını ifade etti.
Çalışmanın Sonuçları Henüz Açıklanmadı
Dünya dışı yaşamın keşfi -ne kadar basit veya küçük olursa olsun- bir takım soruları sadece bilim adamlarının değil, doğal olarak ilahiyatçıların gündemine getiriyor: Kutsal kitaplarda dünya dışı yaşamdan bahsediliyor mu? Bu, yaratılış hikâyeleriyle uyumlu mu? Dünya dışı varlıklar, dünyadaki yaşamla aynı ahlaki kurallara uymak zorunda mı? Tanrı, neden mikropları uzak gezegenlere yerleştirir?
Tarih boyunca eskiye ait dinî sistemleri sarsan yeni bilimsel keşiflerin pek çok örneği olmuştur. Buna karşın, projeyi yürüten bilim insanları, büyük dünya dinlerinin genel inançlarını sorgulamadan dünya dışı yaşam olasılığını kabul edebileceklerine inanıyorlar. “Astrobiyolojinin Toplumsal Etkileri” projesinin bulguları henüz yayınlanmadı. İnsanlığın evrende yalnız olup olmadığı sorusunun cevabı da aynı şekilde araştırılmaya devam ediliyor.
NASA, geçtiğimiz günlerde, dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu James Webb’i uzaya fırlattığı bildirildi. (P)