'Suriyeli Mülteciler'

Birleşik Krallık’tan Suriye’den Gelen Mülteciler İçin Yeni Karar

Birleşik Krallık hükûmeti, Suriyeli sığınmacıları geri göndermeyeceğini açıkladı.

Fotoğraf: Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

Birleşik Krallık’ta Suriye güvenli olmadığı gerekçesiyle bu ülkeden gelen mültecileri geri göndermeyeceği bildirildi. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Mevcut koşullarda insanları Suriye’ye göndermiyoruz. Birleşik Krallık, Suriye’nin kendileri için tehlikeli olmaya devam ettiği yönündeki BM kararıyla mutabık.” ifadesi kullanıldı.

Birleşik Krallık İltica Başvurusunu Reddetmişti

Açıklama, İçişleri Bakanlığının Suriye’den gelen bir sığınmacının iltica başvurusunu, bu ülke güvenli olduğu gerekçesiyle reddetmesinin ardından geldi. Guardian gazetesinin 9 Ocak’taki haberinde, 25 yaşındaki bir sığınmacının, Mayıs 2020’deki başvurusunda Suriye’ye geri dönmek zorunda kalırsa asker kaçağı olduğu için tutuklanacağı ve öldürüleceğini belirttiği kaydedilmişti.

Ancak İçişleri Bakanlığının gerekçeyi yeterli bulmayarak başvuruyu geçen ay reddettiği ve sığınmacıya verilen cevapta, “zulüm göreceği konusunda makul bir ihtimal olmadığının” yazıldığı ifade edilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) Ekim 2021’de yayımladığı bir raporda, gönüllü olarak geri dönenlerin Suriye hükümeti ve hükümet bağlantılı milislerin işkence, yargısız infaz ve insan kaçırma gibi ağır insan hakları ihlalleri ve zulümlerine maruz kaldıkları belirtilerek, sığınmacıların Suriye’ye iade edilmemesi gerektiği vurgulanmıştı. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler