Esed Rejiminin Eski İstihbaratçısına Almanya’da Müebbet Hapis Cezası
Almanya'da Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi, Suriye istihbaratı için çalışan Enver Raslan'ı insanlığa karşı suç ve cinayet işlemekten ömür boyu hapse mahkum etti.
Federal Başsavcılığın “insanlığa karşı suçlar için Esed rejimi üyelerine karşı dünyadaki ilk cezai takibat” olarak nitelendirdiği davada, 80’den fazla tanık ve işkence mağdurları dinlendi. Raslan, insanlığa karşı suç işlemenin yanı sıra tecavüz, 58 cinayet ile 2011 ve 2012’de Suriye iç savaşı esnasında Şam’daki bir hapishanede sorgulama yaparken, 4 binden fazla kişiye işkence yapmakla suçlanıyordu.
Suriye istihbaratı için çalıştıktan sonra 2014’te Almanya’ya gelen ve 2019’da Berlin’de yakalanan Raslan, görülen davada 27 cinayetin yanı sıra tecavüz ve işkence gibi diğer suçlardan ceza aldı. 23 Nisan 2020’de başlayan davanın sonunda Raslan, insanlığa karşı suç ve cinayet işlemekten ömür boyu hapisle cezalandırıldı.
“İnsanlığa Karşı Suç İşleyenler Hiçbir Yerde Güvenli Sığınak Bulamamalı”
Almanya’nın Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Suriye istihbaratı için çalışan Enver Raslan’ın Koblenz’de insanlığa karşı suç ve cinayet işlemekten ömür boyu hapse mahkum edilmesine yönelik kararını değerlendirdi. Buschmann, yaptığı yazılı açıklamada, Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesinin verdiği kararın sadece Almanya için değil uluslararası açıdan çok önemli olduğunu belirtti.
Adalet Bakanı Buschmann, açıklamasında şunları kaydetti: “Nerede ve kim tarafından işlenirse işlensin, insanlığa karşı işlenen suçlar cezasız kalamaz. Uluslararası ceza hukuku açısından dayandığı büyük ve güçlü kanaat budur. Esed rejiminin işkence hapishanelerinde korkunç adaletsizlikler yaşandı. Kurbanların ve ailelerinin acısının hayal edilenin de ötesinde. Bu suçlara hukuk dilinde cevap vermek tüm uluslararası toplumun sorumluluğundadır. Alman yargısı da bu sorumlulukla karşı karşıya kalmıştır. Bu kararın dünya çapında örnek teşkil etmesi gerekiyor. Diğer anayasal devletlerin bu kararı tanımasını dilerim. İnsanlığa karşı suç işleyen hiç kimse, hiçbir yerde güvenli sığınak bulamamalı.”
Mahkemenin 58 yaşındaki Raslan’la ilgili kararı, “Suriye’de devlet eliyle işlenen suçlarla ilgili dünyada ilk olma” özelliğini taşıyor. (AA, P)