'Almanya'

NSU Yapılanmasına Yönelik Soruşturma Komitesi Çalışmalarına Başlıyor

Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Meclisi yıllardır NSU yapılanması ile ilgileniyor. Yapılanmanın aydınlatılması amacıyla yeni yasama döneminde ikinci bir özel komite görevlendirildi.

Fotoğraf: Flickr | Değişiklikler: Perspektif

Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Meclisinde aşırı sağcı terör örgütü “Nasyonal Sosyalist Yeraltı”nın (NSU) faaliyetlerine ilişkin soruşturmalar devam ediyor. Meclis tarafından Aralık ayı ortasında kurulan özel komite, pazartesi günü yapılacak toplantı ile çalışmalarına başlayacak. Eyalet Meclisinin cuma günü duyurduğu gibi, yeni yasama döneminde meclis soruşturma komisyonunun başkanlığını SPD üstlenecek.

NSU, Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde Mehmet Turgut’un Şubat 2004’te Rostock’ta öldürülmesi ve Stralsund şehrindeki iki banka soygunu ile suçlanıyor. Failler -Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt- 4 Kasım 2011’de saklandıkları karavanda ölü bulunmuş ve intihar ettikleri öne sürülmüştü. Suç ortakları Beate Zschäpe ise kısa bir süre sonra tutuklanmış ve adalete teslim edilmişti.

Önceki Komite Çalışmalarını Tamamlayamamıştı

NSU’nun Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki faaliyetleri ve cezai soruşturmalardaki aksaklıklarla ilgilenen özel bir komite, önceki yasama döneminde zaten mevcuttu. Ancak, istenen dosyaların birçoğunun mevcut olmaması ve isimleri önceden verilmiş tanıkların dinlenmemesi nedeniyle komite çalışmalarını tamamlayamamıştı.

Mecklenburg-Vorpommern Eyalet İçişleri Bakanı Christian Pegel (SPD), Meclise dosyaları sunarken işbirliği yapma hususundaki istekliliği hakkında güvence verdi ve bunun önceki yasama döneminde “optimal” olmadığını kabul etti. Soruşturmalar, kuzeydoğudan aktif ve eski polis memurlarına ait olduğu söylenen “Nordkreuz” (Tr. “Kuzey Haç”) grubu da dahil olmak üzere diğer sağcı militan yapıları da kapsayacak. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler