'Kovid-19'

Fransızlar Okullardaki Kovid-19 Önlemlerine Tepkili

Fransa'da okullarda uygulanan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) dair önlemlere karşı ülkenin birçok kentinde grev ve gösteriler düzenlendi.

Fotoğraf: Esra Taşkın - AA.

Fransa’daki çok sayıda sendikanın çağrısıyla başkent Paris’te Senato binasının yakınındaki Sorbonne Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, okullarda uygulanan Kovid-19 önlemlerine karşı gösteri düzenlemek için Eğitim Bakanlığı binasına kadar yürüdü.

Okullarda Uygulanan Kovid-19 Önlemleri

Hükûmetin okullarda uyguladığı önlemleri protesto eden göstericiler, hükûmet karşıtı slogan attı ve pankartlar taşıdı. Gruptakiler, okullarda önlemlerin hafifletilmesini ve imkanların güçlendirilmesini talep etti, Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’in 1 Ocak’ta okullarda uygulanacak Kovid-19 önlemlerini açıkladığı sırada İbiza’da tatilde olmasına tepki gösterdi.
Ülkede birçok kentte düzenlenen gösterilere bakanlık personeli ve öğretmenler katıldı. Grev ve gösterilere katılımın, geçen haftaya göre çok daha düşük olması dikkati çekti.

Fransa‘da ilkokul, ortaokul ve liselerde uygulanan Kovid-19 önlemlerine göre bir öğrencide virüs tespit edilmesi hâlinde sınıftaki tüm öğrencilerin 5 günde 3 test yaptırması gerekiyor. Bakanlık personelinin ve öğretmenlerin, uygulanan önlemler nedeniyle çalışma şartlarının zorlaşmasından ve imkanların yetersizliğinden şikayet ettiği belirtildi. Başbakan Jean Castex, öğrencilerde virüs tespit edilmesi nedeniyle ülke genelinde kapatılan sınıf sayısının 17 bin 36’ya yükseldiğini belirtmişti.

Önlemlerin Azaltılacağı Duyuruldu

Fransa Başbakanı Jean Castex, 2 Şubat’ta açık alanlarda maske takma zorunluluğunun kaldırılacağını ve 16 Şubat’ta gece kulüplerinin yeniden açılacağını söyledi. Castex, düzenlediği basın toplantısında, ülkede Omicron varyantının etkisinin azalmaya başladığını belirtti.

Omicron varyantının ülkede 5 milyon kişiye bulaştığını ifade eden Castex, herhangi belirti göstermeyen kişilerin test yaptırmadığı düşünüldüğünde bu sayının 10 milyon olabileceğini kaydetti. Castex, Omicron varyantının “basit grip” şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.

12-17 Yaş Grubuna Hatırlarma Dozu

Grip salgını nedeniyle kış boyunca ortalama 10 bin kişinin hastaneye kaldırıldığını ifade eden Castex, ancak Omicron varyantı nedeniyle bu sayıya 5 günde ulaşıldığını aktardı. Castex, 12-17 yaş grubundaki çocukların 24 Ocak’tan itibaren hatırlatma dozu olarak adlandırılan üçüncü doz aşıyı yaptırabileceğini duyurdu.

Castex, geçen hafta 12 milyon kişinin Kovid-19 testi yaptırdığını, bu sayının rekor olduğunu söyledi. Başbakan, ayrıca, Anayasa Mahkemesinin onay vermesi hâlinde Kovid-19 aşı kartına ilişkin Ulusal Mecliste kabul edilen yasa tasarısının 24 Ocak’ta yürürlüğe gireceğini belirtti.

Sadece hastane ve sağlık kuruluşlarına test ile giriş yapılabileceğini ifade eden Castex, 2 Şubat’ta kültür ve spor etkinliklerindeki kişi sayısı sınırlandırılmasının, evden çalışma ve açık alanlarda maske takma zorunluluğunun kaldırılacağını söyledi. Castex, 16 Şubat’ta gece kulüplerinin yeniden açılacağını, kafe ve barlarda ayakta içecek tüketilebileceğini kaydetti.

Okullardaki Kısıtlamalar da Hafifletilecek

Başbakan Castex, okullarda uygulanan tedbirlerin şubatta hafifletileceğini aktardı. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran da gelecek hafta Kovid-19 aşı kartı uygulamasının yürürlüğe girmesi nedeniyle bu tedbirlerin kaldırıldığını belirtti.

Kovid-19 sağlık kartını aşı kartına dönüştüren yeni düzenlemeye göre kafe, restoran, müze, tiyatro ve sinema salonları gibi belli mekanlara girişlerde ve tren ile yapılan yolculuklarda sadece aşıların tamamlandığını gösteren belge istenecek ve test artık geçerli olmayacak.

Aşı kartının geçerli olabilmesi için hatırlatma dozu olarak adlandırılan üçüncü doz aşının da yaptırılması gerekecek. Aşı kartı 16 yaş ve üstündeki kişiler için uygulanacak.

Fransa’da Kovid-19 Salgınının Son Durumu

Fransa Halk Sağlığı Kurumunun açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 251 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkede virüse bağlı can kaybı sayısı 128 bin 114’e çıktı. Virüs tespit edilen kişi sayısı 425 bin 183 artışla 15 milyon 600 bin 647’e, Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı yüzde 26,9’a yükseldi.

Hastanelerde 3 bin 842’si yoğun bakımda olmak üzere 27 bin 931 kişinin tedavisine devam ediliyor. Son günlerde yoğun bakıma girenlerin sayısında düşüş yaşanıyor. Bu arada Halk Sağlığı Kurumu, 17 Ocak’ta 102 bin 144 olarak açıklığı Kovid-19 vaka sayısını 525 bin 527 olarak güncelledi. Bu durumda salgınının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kaydedildi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler