'Cami Saldırıları'

Almanya’da Camiye Havalı Tüfekle Ateş Açıldı

Almanya’da Saksonya-Anhalt eyaletinin Halle kentinde bulunan bir camiye dün havalı tüfekle ateş açıldı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, camiye daha önce de benzer saldırıların gerçekleştirildiği bildirildi.

Halle İslam Kültür Merkezi @IKC Facebook

Halle an der Saale Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, saldırının gerçekleştiği İslam Kültür Merkezi’nin yakınında bulunan iki kişinin silah sesleri duyduğu ve 3 merminin binanın cephesine çarpıp yere düştüğünü fark ettiği belirtildi.

Görgü tanıklarının silahların karşıdaki bir apartmandan ateş edildiğini aktardıklarının belirtildiği açıklamada, burada bir dairenin sahibi olarak teşhis edilen 55 yaşındaki kişinin evinde 2 silah bulunduğu ve bunlara el konulduğu bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, ilk bulgulara göre söz konusu kişinin siyasi suçlardan poliste bir kaydı bulunmadığı ifade edilerek, olaya ilişkin soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

“Camimizin Uğradığı İlk Saldırı Değil”

23 yıldır camide nikah kıyma işlemleri ve cenaze işleri ile ilgilenen Mustafa Gareb saldırı ile ilgili Perspektif’e konuştu. Aynı gün içerisinde iki ayrı saldırının gerçekleştiğini belirten Gareb, ilk saldırının 23 Ocak pazar sabahı sabah namazına gelen 75 yaşındaki bir cemaat üyesine camiye yürüdüğü sırada gerçekleştiğini aktardı. İkinci saldırının ise öğle namazı sonrası tekerlekli sandalye kullanan engelli bir cemaat üyesine üç el ateş edilmesi suretiyle gerçekleştiğini belirtti.

Bunun bir ilk olmadığını ve daha önce de çok kez benzer saldırılara maruz kaldıklarını belirten Gareb, “Karşımızda ve arkamızda birer bina var, saldırılarla ilgili olarak her iki binadan da birilerini yakaladılar. Ama daha önceki tecrübelerimize dayanarak bir sonuç alınacağını sanmıyorum.” dedi.

“Saldırı Sırasında Camide 160 Çocuk Ders Görüyordu”

Bayram namazlarında camiye sığmadıkları için caminin yanındaki bir arsada namaz kıldıklarını aktaran Gareb, oraya da çok kez kurşun atıldığını ve bu tür saldırıların sıklığı nedeniyle şu anda her gün kapılarında bir polis ekibinin beklediğini belirtti.

Saldırı esnasında da cami önündeki kabinde polislerin olduğunu belirten Gareb, cemaatten 2 kişinin saldırıyı gerçekleştiren kişiyi gördüğünü ve polisin de bu şekilde saldırganı tespit edip yakaladığını aktardı: “Allah korudu, çünkü o saatte 160 çocuğumuz mescitte ders yapıyordu. Onlardan herhangi birine de isabet edebilirdi atılan kurşunlar.”

“Müslüman Düşmanlığı ve Irkçılık Sözde Kalmıyor.”

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda da Halle’deki camide bulunan inananlara bir kez daha silahla ateş edildiği belirterek, “Allah’a şükür bu kez kimse yaralanmadı. Polis şu anda soruşturuyor ve sorguluyor. Müslüman düşmanlığı ve ırkçılık sözde kalmıyor.” ifadesi kullanıldı. 

Polisin bir kişiyi yakaladığı ve ifadesinin alındığının aktarıldığı paylaşımda, Halle polisine teşekkür edilerek, olayın tamamen aydınlatılmasının ümit edildiği belirtildi. 

“Bunlar Münferit Olaylar Değil”

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Halle’deki camiye yapılan İslam düşmanı saldırıyı sert bir şekilde kınayarak “Bunlar endişe verici gelişmeler ve maalesef münferit olaylar değil. Fail veya failler bir an önce tespit edilerek caydırıcı cezalara çarptırılmalı, İslam düşmanlığı hafife alınmamalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Berlin İslam Federasyonu Başkanı Murat Gül de Almanya’da artan şiddeti kınadığını belirterek “Müslümanlar ve onların kurumlarına karşı saldırılar artıyor. Bunun durması lazım.” ifadesini kullandı. Gül, bu tür saldırıların daha sert cezalandırılmasını istedi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler