'Kovid-19'

3 Avrupa Ülkesi Kovid-19 Kısıtlamalarını Kaldırıyor

İsveç, Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırdı. Birleşik Krallık ve Finlandiya yönetimleri de önümüzdeki haftalarda salgına yönelik önlemleri kaldırmayı planlıyor.

Fotoğraf: Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

İsveç Halk Sağlığı Ajansı, Kovid-19 salgınına yönelik tüm kısıtlamaları bugün itibarıyla kaldırdı ve negatif sonuçlu test ibraz etme uygulamasını sonlandırıldığını açıkladı. Halk Sağlığı Ajansı Başkanı Karin Tegmark Wisell, ülkede bugün itibarıyla pandemiye yönelik bütün kısıtlamaların kalktığını belirtti.

Kovid-19 Testlerinin İsveç’e Maliyeti

Devletin maliyeti nedeniyle test uygulamasını sonlandırdığını aktaran Wisell, “Haftalık Kovid-19 testlerinin devlete maliyeti 55 milyon dolar, aylık maliyeti ise 220 milyon dolar, bu nedenle Kovid-19 testlerini sonlandırdık.” ifadesini kullandı.

Bugünden itibaren sadece sağlık çalışanlarının ücretsiz test yaptırabileceğini kaydeden Wisell, kendi isteği ile ülke dışına çıkmak için Kovid-19 testi yaptıracakların ücretlerinin devlet ve sigortalar tarafından ödenmeyeceğini kaydetti.

Öte yandan İsveç, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden gelenlerden istediği dijital seyahat kartı, aşı belgesi ya da test gibi önlemlerin hepsini bugün itibariyle sonlandırdı. Halk Sağlığı Ajansının açıkladığı rakamlara göre, İsveç’te salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 244’e, vaka sayısı 2 milyon 354 bin 455’e yükseldi.

Birleşik Krallık, Kısıtlamaları Daha Erken Sonlandırıyor

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, enfeksiyon durumunda izolasyon dahil kalan tüm yasal Kovid-19 kısıtlamalarını bu ay kaldırmayı planladıklarını duyurdu.

Johnson, Avam Kamarasında yapılan haftalık Başbakana Sorular Oturumu’nda konuştu. Başbakan, parlamento tatilinin ardından hükûmetin “Kovid-19’la yaşama stratejisini” sunma niyeti olduğunu belirterek “Verilerdeki mevcut cesaret verici eğilimlerin devam etmesi koşuluyla test sonucunun pozitif çıkması durumunda kendini tecrit etme yasal gerekliliği dahil son yerel kısıtlamaları 1 ay erken sona erdirebileceğimizi umuyorum.” diye konuştu.

Ülkedeki koronavirüs vakaları, ocak ayı başlarında zirveyi görmesinden bu yana düşüşe geçti. Ülkede dün 66 bin 183 pozitif vaka tespit edilmiş, 314 kişi salgın nedeniyle hayatını kaybetmişti. Birleşik Krallık’ta enfeksiyon durumunda izolasyonla ilgili düzenlemelerin 24 Mart’ta kaldırılması planlanmıştı.

Finlandiya’da Hedef Mart Ayı

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de ülkede salgına yönelik kısıtlamaların 14 Şubat’ta gevşetileceğini, 1 Mart itibarıyla da kaldırılacağını söyledi.

İskandinav ülkelerinden ilk olarak Danimarka, 1 Şubat’ta yeni tip koronavirüsün yayılmasını engellemeye yönelik kısıtlamalarını tamamen kaldırırken, Norveç de 19 Şubat’ta kısıtlamaları kaldırılacağını duyurmuştu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler