'Avrupa Birliği'

Dijital Kovid-19 Sertifikasının Kullanım Süresi Uzatılıyor

Avrupa Birliği, Birlik ülkelerine ve Schengen bölgesine seyahatlerde kullanılan dijital Kovid-19 sertifikasının geçerlilik süresini bir yıl uzatacağını duyurdu.

Fotoğraf: Shutterstock.

Avrupa Birliği (AB), Birlik içinde ve Schengen bölgesine seyahatlerde kullanılan dijital Kovid-19 sertifikasının geçerlilik süresini bir yıl uzatacağını duyurdu.

Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, süresi 30 Haziran 2022’de bitecek sertifikanın geçerlilik tarihi 30 Haziran 2023’e uzatılacak. Karar, Kovid-19’un Avrupa’da hala etkisini sürdürmesi nedeniyle enfeksiyon sayılarının artması ya da yeni varyantların ortaya çıkması ihtimallerine karşı alındı.

Dijital Kovid-19 Sertifikasının Kapsamı ve Güncellemeler

Yeni düzenleme ile sertifika düzenlenebilecek test türleri arasına yüksek kaliteli laboratuvar bazlı antijen testleri de dahil edilecek, aşı sertifikaları, yalnızca sertifikayı veren üye devlette değil, herhangi birinde uygulanan doğru toplam doz sayısını içerecek ve aşılar için klinik araştırmalara katılan kişilere de sertifika verilebilecek.

Birlik içinde vatandaşların aşılarının tam olduğunu, 48 saatte PCR testi yaptırarak negatif sonuç elde ettiklerini ya da yakın zamanda hastalığı atlattıklarını kanıtlayan söz konusu sertifikalar AB ülkelerinde seyahatlerde ve sosyal hayatta restoran, sinema, müze gibi kapalı mekanlara girerken kullanılıyor.

AB dışındaki ülkelerden gelenlerin de Schengen bölgesine ziyaretlerinde kullanması için, halihazırda toplam 60 ülke AB Dijital Kovid Sertifikası sistemine dahil durumda. AB, Türkiye’nin Kovid-19 aşı sertifikasını 19 Ağustos 2021’de tanıma kararı almıştı.

AB’den Omicron Varyantı Açıklaması

AB’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), takviye doz aşıların, Kovid-19’a neden olan virüsün Omicron varyantından kaynaklı hastalıkların hafif geçirilmesinde özellikle etkili olduğunu açıkladı.

EMA‘dan yapılan basın açıklamasında, Paxlovid ve Veklury isimleriyle satılan “remdesivir” antiviral ilacın, Omicron kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılabileceği bildirildi. Açıklamada, aşılamanın ve özellikle takviye dozların Omicron nedeniyle yaşanan hastalıkların hafif semptomlarla geçirilmesini sağladığı da belirtildi.

Pfizer-Biontech’in aşısının takviye dozunun, 16-17 yaş aralığında kullanımı için değerlendirmelerin sürdüğü aktarılan açıklamada, yakın zamanda 12-15 yaş için de talepte bulunulacağı ve her ikisi için de kısa süre içinde karar verileceğine işaret edildi. Açıklamada, EMA‘nın mevcut aşıların ikinci takviye dozunun gerekliliği konusunda inceleme yapacağı, halihazırda buna gerek duyulmadığı kaydedildi. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler