'Uygur Türkleri'

“Pekin Kış Olimpiyatları ‘Soykırım Oyunları’ Olarak Tanınsın”

Britanya Müslümanlar Konseyi, Pekin Kış Olimpiyatları'nın "Soykırım Oyunları" olarak anılmasını gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Shutterstock:Adam Yee

Birleşik Krallık’ta en büyük Müslüman sivil toplum platformu Britanya Müslümanlar Konseyi (MCB), televizyon yayıncıları, sporcular ve fenomenlerin, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nı “Soykırım Oyunları” olarak tanımaları çağrısında bulundu.

“Pekin Kış Olimpiyatları Bir Fırsat Olarak Kullanılmalı”

MCB yaptığı yazılı açıklamada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türklerine yönelik devam eden zulüm ve soykırıma rağmen, sporcuların Pekin’deki olimpiyatlar için 4 Şubat’ta bir araya geleceğini bildirdi.

Açıklamada, “Yaklaşık 3 milyon Uygur işkenceye, tecavüze, toplu kısırlaştırmaya, zorunlu çalışmaya maruz kaldıkları ve Müslüman inanç ve uygulamalarından vazgeçmeye zorlandıkları toplama kamplarında zorla gözaltına alındı.” ifadesine yer verildi.

Bazı cesur sporcuların, Uygur Türkleriyle dayanışma içinde tavır alarak olimpiyatlara katılmayı reddettiğine işaret edilen açıklamada, “MCB, yayıncılar ve sponsorlar dahil ilgili herkesi Uygur halkının içinde bulunduğu kötü durum hakkında farkındalık yaratmak için her fırsatı kullanmaya çağırıyor.” denildi.

“Çin, İnsanlığa Karşı Suç İşliyor”

MCB Başkanı Zara Muhammed, Pekin Kış Olimpiyatları’nı “Soykırım Olimpiyatları” olarak niteledi ve şunları söyledi:

“Çin’in, sivil toplum kuruluşları, hayatta kalanlar (Uygur Türkleri) ve gözlemciler tarafından belgelendiği üzere Sincan’daki Uygur Müslümanlara karşı işlediği suçlar, insanlığa karşı suçlardır. (Bu suçlar) İnsan hakları örgütleri tarafından da soykırım olarak tanımlandı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin, ‘spor yoluyla daha iyi bir dünya inşa etme’ vizyonunun ruhuna uygun olarak, Çin’in bu ‘Soykırım Oyunları’nı eylemlerini gizlemek için kullanmasına izin vermemeliyiz. Uygur halkının içinde bulunduğu kötü durumu vurgulamak ve adaletsizliğe ve baskıya karşı dimdik durmak için hepimizin ahlaki bir görevi var.”

Konsey, uluslararası toplumu, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) Uygur halkına karşı işlenen soykırım ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle üst düzey Çin liderliğine karşı soruşturma açması çağrılarını desteklemeye davet etti.

Katılım Göstermeyen Ülkeler

ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamıştı. Ardından, Japonya resmî olarak “boykot” tavrını açıklamadan organizasyona hükûmet üyesi ve temsilcisi göndermeme kararı almıştı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ise oyunlara diplomatik boykot uygulamayı düşünmediklerini bildirmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise, Pekin’deki Olimpiyat oyunlarına katılmayacağını duyurmuştuBaerbock, bu kararının Alman hükûmetinin resmî tavrı değil,  kendisine ait olduğunu belirtmişti. Son olarak; İsveç Spor Bakanı Anders Ygeman, Pekin’de gerçekleştirilecek 2022 Kış Olimpiyatları’na hükûmet olarak katılmayacaklarını açıkladı.

Son olarak; Hindistan, geçmişte Çin ile yaşanan çatışmada yer alan bir Çin askerinin Pekin Kış Olimpiyatları’nda meşale taşımasının ardından diplomatik boykota katılacağını duyurdu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler