Almanya’nın 2022 Pekin Kış Olimpiyatları Tavrı
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Pekin'deki 2022 Kış Olimpiyatları konusunda açıklamada bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, özellikle Çin’i ekonomik ve diplomatik olarak zor durumda bırakacak bir talep olan, zorla çalıştırmayla elde edilen ticari mallar için Avrupa Birliği (AB) çapında gerçekleştirilmesi planlanan ithalat yasağı çağrısını destekledi.
Karar Resmî Değil, Kişisel
Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın kamu haber ajansı DPA’ya konuşan Annalena Baerbock, şubat ayındaki 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına katılmayacağını söyledi. Baerbock, bu kararının Alman hükûmetinin resmî tutumu değil, kişisel olduğunu söyledi. Kendisinden önceki bakanların da genellikle Olimpiyat oyunlarına katılmadığını hatırlattı.
Baerbock ve yeni kurulan koalisyonun ortaklarından olan Yeşiller Partisi, insan hakları ve demokratik standartlar söz konusu olduğunda Çin’e karşı eleştirel bir tavra sahip. Yeni Şansölye Olaf Scholz (SPD) ise, geçen hafta Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’e ülkesi ile ekonomik bağları derinleştirmek istediğini söylemişti. Scholz’un Pekin’e yönelik bu kritik duruşu destekleyip desteklemediği belirsiz.
Çin’deki Zorla Çalıştırma Uygulaması ve AB Pazarı
Baerbock, Avrupa Parlamentosunun zorla çalıştırmayla üretilen tüm metaları AB pazarından yasaklama yönündeki düşüncesini desteklediğini söyledi: “Avrupa Parlamentosunun zorla çalıştırma ile üretilen malların ithalatını yasaklama önerisi, bence kesinlikle doğru.”
Söz konusu ithalat yasağı, Çin’in batısındaki Sincan Uygur Özerk bölgesindeki Uygur Türklerine zulmetmek ve onları fabrikalarda çalışmaya zorlamakla suçlanan Çin’i olumsuz etkileyebilir. 2020 verilerine göre AB’nin en büyük genel ticaret ortağı ve ithalatın ana kaynağı olan Çin ise bu suçlamaları reddetmeye devam ediyor.
ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta Sincan bölgesinden zorunlu çalıştırma ürünlerinin ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısını imzaladı. ABD hükûmeti, Çin’in Uygurlara yönelik uygulamalarının soykırım teşkil ettiği görüşünde.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise eylül ayında yaptığı açıklamada, zorunlu çalıştırma ürünlerine AB ithalat yasağı getirmek istediğini; ancak böyle bir önlemin nasıl oluşturulacağının hâlâ tartışıldığını söylemişti.
2022 Kış Olimpiyatları’na “Diplomatik Boykot”
ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamıştı. Son olarak, Japonya resmî olarak “boykot” tavrını açıklamadan organizasyona hükûmet üyesi ve temsilcisi göndermeme kararı aldı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ise şubat ayında yapılması planlanan Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulamayı düşünmediklerini bildirmişti.
Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ise Pekin’deki Kış Olimpiyatları’yla ilgili sorulan soruya Pekin’e seyahat etmemeye karar verdiğini söyleyerek cevap verdi:
“Ben büyük bir spor hayranıyım; ama şu anda kesinlikle Olimpiyat oyunlarına gitmeyeceğim. Oyunlara katılmak, geçmişte de Dışişleri Bakanları arasında yaygın değildi.” Baerbock, AB’nin hâlâ kendi içinde diplomatik boykota ortaklaşa katılıp katılmayacağını tartıştığını da sözlerine ekledi. (P)