'Uygur Türkleri'

Japonya da Çin’e Uygulanan Diplomatik Boykota “Katıldı”

Japon hükûmeti Pekin 2022 Kış Olimpiyatları'na delegasyon göndermeyecek.

Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’na, Japon hükûmetini temsilen kabine delegasyonu ve üyesi gönderilmeyeceği bildirildi. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ın Pekin 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulama kararı sonrası Japonya hükûmeti de yaklaşımını bugün açıkladı.

Japonya Temsilci ve Delegasyon Göndermeyecek

Çin’in Tokyo Büyükelçisi Kong Xuanyou, geçtiğimiz günlerde, Japonya’nın, ABD’nin Pekin 2022’ye diplomatik boykot uygulama kararına katılmaması çağrısında bulunmuştu.

Japonya’nın Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, düzenlediği basın toplantısında, “Hükûmet üyesi ve delegasyonu gönderme planımız yok.” dedi. Matsuno, bunun yerine Tokyo 2020 Organizasyon Komitesi Başkanı Haşimoto Seiko ve Japonya Olimpiyat Komitesi (JOC) Başkanı Yamaşita Yasuhiro’nun katılacağını aktardı.

“Diplomatik boykot mu uyguladıklarına” yönelik soruya Matsuno, “Nasıl katıldığımızı tanımlamak üzere özel bir terim, ifade kullanmıyoruz.” yanıtını verdi. Matsuno, “Japonya, Çin’in hukukun üstünlüğü, temel insan haklarına saygı ve özgürlük gibi evrensel değerleri garanti altına almasını önemli görüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Matsuno, “Japonya’nın, Pekin Oyunları’nın olimpiyat ruhunda, barış festivali olarak düzenlenmesini ümit ettiğini” kaydetti.

Olimpiyatlara Diplomatik Boykot

Pekin Kış Olimpiyatları, 4-20 Şubat 2022’de Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek. ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya, Çin’in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Pekin’deki 2022 Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulayacağını açıklamıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ise, şubatta yapılması planlanan Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomatik boykot uygulamayı “düşünmediklerini” bildirmişti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler