'Akaryakıt Fİyatları'

Akaryakıt Fiyatları Tüm Zamanların En Yüksek Seviyelerinde

Küresel petrol fiyatları istikrarlı şekilde yükselişini sürdürürken, Avrupa ülkelerinde sürücüler depolarını her doldurduklarında rekor benzin ve dizel fiyatlar ile karşı karşıya kalıyor.

Fotoğraf: JessicaGirvan / Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya‘da benzin (E10) litre fiyatı bu ay içinde 1,712 avroya ulaşarak, 2012’den beri en yüksek seviyesine ulaştı. Ülkede petrol, elektrik ve gaz fiyatlarının artmasıyla pahalı enerji birçok hane için artan bir sorun olmaya devam ediyor.

Alman Otomobil Kulübü ADAC’ın verilerine göre, ülke çapında benzin (E10) litre fiyatı bu ay 1,712 avroya yükselerek son 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. En son Ortadoğu’da jeopolitik risklerin arttığı ve Avrupa’da borç krizinin yaşandığı 13 Eylül 2012’de bir litre benzin fiyatı 1,709 avroya yükselmişti. Motorin litre başına fiyatı da ortalama 1,640 avroya yükseldi. Son aylarda akaryakıt fiyatlarının yükselmesi dikkati çekerken, benzin ve dizelde litre fiyatları küresel petrol fiyatlarına göre ayarlanıyor ve günlük olarak değişiklikler gösteriyor.

Benzin ve motorin fiyatlarındaki son artışlar, Ukrayna ile Rusya arasında artan tansiyonun ve Kovid-19 salgınından sonra ekonomik toparlanma sürecinde yüksek Brent türü ham petrol fiyatlarından kaynaklandı. Petrol fiyatları, Ukrayna ile Rusya arasında artan tansiyonun ardından dün yüzde 3’ün üzerinde yükseliş gösterdi. Brent petrolün varili 95 dolara ulaşarak kritik seviye olan 100 dolara yaklaştı. Petrol fiyatları 2014’ün sonundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Küresel petrol talebindeki toparlanma devam ederken arzın daha da sıkılaşacağına yönelik beklentiler de petrol fiyatlarını yukarı taşıyan etmenler arasında yer aldı. Geçen yıl yaklaşık yüzde 50 artan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, bu yıl da şu ana kadar yüzde 17 daha artarak varil başına son 7 yılın en yüksek seviyesi olan 94 doların üzerine çıktı. Yüksek petrol fiyatları, üretim, navlun ve nakliye maliyetlerinde artışa neden olurken, bu durumun enflasyonun hali hazırda tüm dünyada yüksek olduğu bir döneme denk gelmesi endişelere neden oluyor.

İsviçre

İsviçre’de ise akaryakıt fiyatları son 4 aydır yükselirken petrol fiyatlarının bu ayın sonuna doğru son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkması öngörülüyor. Brent türü ham petrolün varil fiyatının 90 doların üzerine çıkması birçok Avrupa ülkesi gibi İsviçre’de de akaryakıt fiyatlarını olumsuz etkiledi. 2021’in başından ekim ayına kadar litre fiyatı 1,50 İsviçre Frangı seviyelerinden 1,70 frank civarına yükselen 95 oktan benzin, 22 Ekim 2021’den bu yana 3 kez üst üste gelen zamlardan ötürü 1,80 frank bandında ilerliyor.

Son bir haftadır litre fiyatı 1,85 franka yükselen 95 oktan benzinin, bu ayın sonuna doğru İsviçre’nin birçok kantonunda litresi 2 franga çıkarak 2008’den bu yana en yüksek fiyatlarını bulması bekleniyor. Yılın başından itibaren litre fiyatı 9 rappen (kuruş) artarak 1,82’den 1,91 franga yükselen dizel fiyatlarının da şubat sonunda 2 frangı bulacağı tahmin ediliyor. Benzin ve dizel fiyatlarındaki artışa karşın ülkede LPG fiyatları sabit ilerliyor. Sene başında litresi 0,97 frank olan LPG’nin litre fiyatı dün 0,95 frank olarak belirlendi.

İsviçre’de 2008’deki küresel ekonomik kriz nedeniyle 95 oktan benzinin litre fiyatı 1,87 franga yükselmişti. Petrol fiyatları son dönemde ise Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilimler nedeniyle yükseliyor.

İngiltere

İngiliz araç sigorta şirketi RAC tarafından yapılan açıklamada, ülkede ortalama benzin pompa fiyatının 12 Şubat itibarıyla litre başına 1,47 sterlin, dizel benzinin fiyatı ise 1,51 sterlini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığı bildirildi. Ülkede en son geçen yılın son çeyreğinde ağır araç sürücülerinin sayısının ihtiyacın altında kalması nedeniyle akaryakıt sıkıntısı ortaya çıkmış, en son akaryakıt fiyatlarında kasım ayı itibarıyla bu seviyelere yaklaşılmıştı. Brent türü ham petrolün varil fiyatının 90 doların üzerine çıkması İngiltere’de akaryakıt fiyatlarının artışında etkili oldu.

Petrol fiyatları İngiltere’de de son dönemdeki Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilimler nedeniyle yükseliyor. İngiltere’de hızla artan enerji fiyatlarının da etkisiyle enflasyon, geçen yılın aralık ayında yıllık bazda yüzde 5,4 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Belçika

Belçika Federal Ekonomi Bakanlığı, petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle ülkede akaryakıt fiyatlarının yükseldiğini açıkladı. Buna göre, bugünden itibaren 95 oktan E10 benzinin litre fiyatı 1,799 avroya çıktı. 98 oktan E5 benzinin litresi 1,908 avroya, B7 motorinin litresi de 1,838 avroya yükseldi. Böylece, normal benzinin fiyatı 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Brent türü ham petrolün varil fiyatının 90 doların üzerine çıkması Belçika’da akaryakıt fiyatlarının artışında etkili oldu. Belçika’da ocak ayında enflasyon yüzde 7,59’la 1983 yılından beri ölçülen en yüksek seviyeye çıkmıştı. Ülkede enflasyon artışını en fazla tetikleyen unsurun enerji fiyatlarındaki yükseliş olduğu belirlenmişti. Belçika İstatistik Kurumu, 1 yıl öncesine kıyasla elektrik fiyatlarının yüzde 70,8, doğal gaz fiyatlarının yüzde 153,7 ve kalorifer yakıtının yüzde 47,1 artış gösterdiğini açıklamıştı. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler