'Zorunlu Göç'

“2015’teki Göç Krizinde Avrupa Birliği Ortada Yoktu”

AB Komisyonu Üyesi Johansson, AB'nin Ukraynalı mülteci akınına yaklaşımının 2015 yılında Suriye'den gelen göç akınındanki durumdan farklı olduğunu söyledi.

Fotoğraf: @Yanosh Nemesh Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, 2015’te Suriye savaşından kaynaklanan göç krizinde AB’nin “ortada bulunmadığını” ancak Ukrayna’dan kaçan kişiler için son haftalarda yapılanların doğru olduğunu söyledi.

2015 Yılındaki ve Günümüzdeki Göç Akını

Johansson, Avrupa Politika Çalışmaları Merkezinin (CEPS) “Ukrayna’daki savaştan kaçan kişilere AB ve uluslararası camianın verdiği karşılık” konulu seminerde videokonferans yöntemiyle konuşma yaptı. AB ülkelerine Ukrayna’dan bugüne kadar 2 milyon 800 bin kişinin girdiğini belirten Johansson, bunların yüzde 90’ının kadın ve çocuklardan oluştuğunu söyledi.

Johansson, AB ülkelerinin Ukrayna’daki savaştan kaynaklanan sığınmacı krizine hızlı karşılık verdiğini, 2001’de çıkarılan Geçici Koruma Yönergesini ilk kez harekete geçirdiğini hatırlattı.

Ukrayna’ya komşu ülkelerin ve bu ülkelerde halkın Ukrayna’dan gelenlere yardımcı olmak için çabaladığını aktaran Johansson, 2015’te Suriye’deki iç savaş nedeniyle ortaya çıkan göç krizinde durumun farklı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“2015’teki mülteci kriziyle şimdiki durumu karşılaştırmam gerekirse ben o zaman İsveç’te (bakan olarak) göç ve entegrasyon konularından sorumluydum, İsveç kişi başına en fazla sığınmacı alan AB üyesiydi. O zaman AB’nin ortada olmadığı izlenimini edindim. Kendimizi çok yalnız hissettik. Almanya ve Avusturya gibi bazı üye ülkelerin kolları sıvadığını gördük ama o zaman biz İsveç’te kendimizi çok yalnız hissettik.”

“Göçün Yönetilmesi Gerekir”

Johansson, AB’nin şu anda 2015’tekinden daha büyük bir sığınmacı krizi olmasına rağmen daha iyi iş çıkardığını dile getirerek Ukraynalılar için Geçici Koruma Yönergesi’ni gündeme getirdiğinde birçok AB üyesinin tereddüt ettiğini söyledi.

“Geçici Koruma Yönergesi bence 2015’te de kullanılmalıydı ama o zaman bu siyasi olarak mümkün olmadı.” diye konuşan Johansson, şunları kaydetti:

“Mesele göçün yönetilmesidir. Göç ve mülteciler korkulması gereken bir şey değildir. Korkulması gereken savaştır. Putin korkulması gereken biridir. Ancak göçmenlerden korkulması gereksizdir. Göç yönetilmesi gereken bir şeydir ve bunu birlikte yapmalıyız. Bence şu ana kadar AB üyelerinden, vatandaşlardan, AB Komisyonundan doğru karşılık aldık. Ancak bu daha başlangıç. Çok daha fazla mülteci gelecek.”

BM Ukraynalı Mülteci Sayısını Açıkladı

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle komşu ülkelere geçen mültecilerin sayısının 3 milyona ulaştığı, bunların 1 milyon 400 binin çocuk olduğu bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaşmaya devam ediyor.

BM’nin göç örgütü olan IOM’un sözcüsü Paul Dillon, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, 24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşında bugüne kadar komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 3 milyona ulaştığını aktardı.
Dillon, bunların 157 bininin üçüncü ülke vatandaşı olduğu bilgisini paylaştı. Polonyalı makamlar ise yaptıkları açıklamada, ülkeye giriş yapan mülteci sayısının 1 milyon 830 bine ulaştığını belirtti.

“Bu Felaketten Kurtulmanın Tek Yolu Savaşın Sona Ermesi”

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, savaşın başından bu yana pek çok çocuğun öldüğünü veya yaralandığını belirtti. “Şu an 1 milyon 400 binden fazla çocuk ülkeden kaçtı.” diyen Elder, bunun, savaşın başından bu yana Ukrayna’da günde 70 bin çocuğun mülteci durumuna düştüğü anlamına geldiğini vurguladı. Elder, Ukrayna’daki mülteci krizinin hız ve ölçek açısından İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana eşi benzeri olmadığını vurguladı.

Komşu ülkelere geçen çocukların ailelerinden kopma, cinsel taciz ve insan kaçakçılığı riskleriyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Elder, “Bu felaketten kurtulmanın tek yolu bu savaşa son verilmesidir, şimdi sona erdirilmesidir.” ifadesini kullandı.

Elder, sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıların sona erdirilmesi çağrısını yineledi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, savaş başladığında Ukrayna’da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısında bulunmuştu. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler