'Myanmar'

Arakanlı Mültecilere Yönelik İnsani Yardım Sevkiyatı

Avrupa Birliği, Bangladeş'teki Arakanlılara 48 milyon avroluk insani yardım gönderiyor. Birleşmiş Milletler, kısa süre önce, Arakanlı mülteciler için en az 881 milyon dolar yardım gerektiğini açıklamıştı.

@AA Değişiklikler: Perspektif

Avrupa Birliği (AB), Bangladeş ve Myanmar’daki Arakanlı Müslüman (Rohingya) mültecilere toplam 48 milyon 400 bin avro insani yardımda bulunacak. AB Komisyonu, yerlerinden edilmiş ve çatışmalardan etkilenen Arakanlı Müslümanlara ilave insani yardım sağlanacağını bildirdi.

İnsani yardımın 24 milyon avrosunun Bangladeş’teki Arakanlı mültecilere, 22 milyon 400 bin avrosunun Myanmar’dakilerin ihtiyaçlarına ve 2 milyon avrosunun Güneydoğu Asya bölgesindeki mültecilerin korunması ve desteklenmesine yönelik olduğuna dikkat çekilen açıklamada, toplam 48,4 milyon avroluk finansmanın Kovid-19’la mücadeleye de katkı sağlayacağı vurgulandı.

Açıklamada, AB’nin 2021 yılında Myanmar’a 25 milyon avro, Bangladeş’e 38 milyon avro ve Güneydoğu Asya bölgesine de 3 milyon avro insani yardım tahsis ettiği hatırlatıldı.

BM: “En Az 881 Milyon Dolarlık Yardım Yapılmalı”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmar’ın Arakan eyaletinde etnik ayrımcılık ve şiddet nedeniyle ülkelerini terk ederek Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) için en az 881 milyon dolar yardım gerektiğini açıkladı.

BMMYK Sözcüsü Babar Baloch, BM’nin Cenevre Ofisi’ndeki basın toplantısında, Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesindeki Arakanlı mültecilere yardım kapsamında başlatılan 2022 Ortak Yardım Planı’na dair detayları paylaştı.

Baloch, Cox’s Bazar’daki kamplarda yaşayan 902 bin Arakanlı ile bölgede mültecilere yardım eden 540 bin civarındaki Bangladeşlinin ihtiyacının karşılanması için en az 881 milyon dolar gerektiğini vurgulayarak, “Bangladeş hükûmeti uluslararası camianın desteğiyle Arakanlı mültecileri yıllardır cömertçe ağırlamayı sürdürmektedir. BMMYK olarak, ilticanın küresel oranda arttığı bugünlerde, Arakanlıların yaşadığı krizin unutulmaması gerektiğini vurguluyoruz.” ifadesini kullandı.

Plan Bangladeş’teki Arakanlı Mültecileri de İçeriyor

Coğrafi şartlar nedeniyle Cox’s Bazar’daki mültecilerin doğal afetlere karşı korunmasız olduğunu vurgulayan Baloch, “Bölgedeki mülteciler ve çevre illerde mültecilere ev sahipliği yapan vatandaşlara sürdürülebilir yardım edilmesi hayati önem taşımaktadır.” ifadesini kullandı.

Baloch, Ortak Yardım Planı’nın, Bangladeş hükûmetinin Cox’s Bazar’daki yer sıkıntısından dolayı Bhasan Char Adası’na taşıdığı 24 bin civarında mülteciyi de kapsadığı bilgisini paylaştı.

Rohingya krizinin çözümünün Myanmar yönetimine bağlı olduğunu hatırlatan Baloch, “Çok sayıda Arakanlı mülteci, şartların düzelmesi durumunda evine dönme arzusunu dile getirmektedir. BMMYK ve yerel ortakları, Arakan eyaletinde varlığını sürdürerek geri dönüşleri mümkün kılacak şartların sağlanması için Myanmar’a destekleyecektir.” açıklamasını yaptı.

Arakanlı Müslümanları Hedef Alan “Etnik Temizlik”

Myanmar‘ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğunluğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ise ateşe verilmişti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler de kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler