'Afganistan'

Afganistan’a İnsani Yardım Taahhüdü

Afganistan'a insani yardım konferansında 2 milyar 400 milyon dolar taahhütte bulunuldu. Afganistan'ın komşuları da ABD'ye el koyduğu ülke varlıklarını iade etmesi çağrısı yaptı.

Fotoğraf: @Jono Photography Shutterstock.

Birleşmiş Milletler (BM), kıtlık riski bulunan Afganistan için düzenlenen insani yardım konferansında 2 milyar 400 milyon dolar yardım sözü aldı.

Yardım Taahhüdü Veren Ülkeler

BM, Birleşik Krallık, Almanya ve Katar ile düzenlediği Afganistan’a insani yardım konferansında, 4 milyar 400 milyon yardım çağrısında bulundu.

Konferansta 41 ülke Afganistan için toplam 2 milyar 440 milyon dolardan fazla yardım taahhüdü yaptı.

ABD, konferansta 204 milyon dolar, Birleşik Krallık 286 milyon pound, Avrupa Birliği 113 milyon avro, Almanya ise 200 milyon avro yardım sözü verdi. Konferansta Türkiye’nin de Afganistan’a 5 milyon dolar yardım yapacağını açıklandı.

“Afgan Ekonomisi Fiilen Çöktü”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de konferansta, Afganistan’daki insani durumun alarm verdiği, halkın yüzde 95’inin yeterli gıdasının bulunmadığı ve 9 milyon kişinin kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.

Afganistan’da aşırı derecede yetersiz beslenmeye maruz kalmış 1 milyon çocuğun ise “ölümün eşiğinde” olduğuna dikkati çeken Guterres, acil harekete geçilmemesi halinde ülkede açlık ve kıtlık riskiyle karşı karşıya kalınacağını söylemişti.

Guterres “İnsanlar çocuklarını beslemek için çocuklarını, organlarını satıyor. Afgan ekonomisi fiilen çöktü, ülkede çok az nakit var. Nüfusun yüzde 80’inden fazlası borçlu.” ifadesini kullanmıştı.

Genel Sekreter Guterres, Afganistan’ın yurt dışında dondurulan 9 milyar dolarının serbest bırakılması çağrısı da yapmıştı.

ABD’ye Dondurulan Mal Varlıkları İçin Çağrı

Afganistan‘a komşu ülkelerin dışişleri bakanları, ABD’ye, işgal ettiği ülkenin el koyduğu varlıklarını iade etmesi çağrısında bulundu. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin ev sahipliğinde yapılan; Pakistan, İran, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan dışişleri bakanlarının yanı sıra Taliban’ın kurduğu geçici hükümet temsilcisinin de katıldığı, Afganistan‘a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndaki mutabakatı özetleyen açıklama yayınladı.

Açıklamada, ABD ve Batı ülkelerinin Afganistan‘ın yeniden inşası ve kalkınmasında ana sorumluluğu üstlenmesi gerektiği belirtilerek ülkede kargaşa yaratacak ve bölgeye zarar verecek girişimlerden kaçınılması çağrısı yapıldı.

ABD Dondurduğu Varlıkların Yarısına El Koymuştu

Washington yönetiminden Afganistan Merkez Bankasının el konulan varlıklarını iade etmesi istenilen açıklamada, ülkenin istikrarlı kalkınma yoluna girebilmesi için uluslararası finans kurumlarının nakit kaynak aktarması gerektiğinin altı çizildi.

ABD hükümeti, Taliban’ın Ağustos 2021’de ülkede kontrolü ele geçirmesinin ardından Afganistan‘ın ABD bankalarında tuttuğu 7 milyar dolarlık ulusal rezervlerini dondurmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, 11 Şubat 2022’de imzaladığı kararname ile dondurulan varlıklara el konulmasını, paranın 3 milyar 500 milyonluk dolarlık kısmının insani yardım temelinde doğrudan Afgan halkına aktarılması, kalan 3 milyar 500 milyon doların ise 11 Eylül kurbanlarının halen devam eden hukuki süreçleri ve tazminat talepleri için ayrılması yönünde adım atmıştı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler