'Batı Şeria'

Al Jazeera Muhabiri Ebu Akile’nin Öldürülmesine Tepkiler Sürüyor

Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile'nin, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin kentinde görevi sırasında öldürülmesine yönelik uluslararası kamuoyundan sorumlulardan hesap sorulması çağrıları gelmeye devam ediyor.

© Nedal Eshtayah / Anadolu Ajansı | Değişiklikler: Perspektif

Al Jazeera televizyon kanalının kadın muhabiri Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin mülteci kampında dün İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Ebu Akile için Cenin kentinde düzenlenen cenaze törenine çok sayıda kişi katıldı.

Ebu Akile’nin öldürülmesine dünyanın pek çok yerinden tepkiler gelmeye devam ediyor. ABD’deki Filistinlilerin önde gelen kuruluşlarından “Filistin İçin Amerikalı Müslümanlar (AMP)” yaptığı açıklamada, İsrail’e tepki gösterildi. Açıklamada, “Şu ana kadar ABD yönetiminin verdiği tepki utanç vericidir. Ebu Akile bir Amerikan vatandaşıdır ve her yıl Amerikalı vergi mükelleflerinin paralarından milyarlarca dolar alan bir devlet tarafından soğuk kanlıkla öldürülmüştür.” değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada İsrail’in artık zulümlerine son vermesi ve ABD Başkanı Joe Biden’a İsrail’i kınaması çağrısı yapıldı.

ABD’deki Filistinli insan hakları savunucularının çatı örgütü “Filistinli Hakları ABD Kampanyası”nın Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada da Ebu Akile için taziye mesajı yayımlandı.

CAIR’den Biden Yönetimine İsrail’i Kınama Çağrısı

ABD’deki en büyük Müslüman hakları savunucusu sivil toplum kuruluşu olan Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad da yaptığı açıklamada, Biden yönetimine İsrail’i kınama çağrısı yaptı. Awad açıklamasında, “Filistinli-Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesini esefle kınıyoruz ve Biden’dan da aynısını yapmasını istiyoruz.” ifadesine yer verdi.

İsrail yönetiminin bu yıl saldırılarını arttığına işaret eden Awad, “İsrailli güçler uzun süredir gazetecileri hedef alıyor. Hatta Associated Press ve Al Jazeera’nın Gazze ofisleri geçen yıl hedef alındı. Milletimiz ise bu şiddete sessiz kaldı.” şeklinde konuştu.

Müslüman yardım kuruluşu Islamic Relief USA’in Twitter sayfasında da Ebu Akile’nin üzerinde basın yeleğiyle çekilmiş bir fotoğrafına yer verilerek, “Şirin Ebu Akile’nin ölümünü öğrenmekten son derece üzgünüz. Al Jazeera’ya ve Filistin halkına baş sağlığı diliyoruz.” ifadesi kullanıldı. Açıklamada gazetecilerin çatışmalarda hedef alınmaması gerektiği vurgulandı.

Uluslararası Basın Enstitüsü: Katillerden Hesap Sorulmalı

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Direktörü Barbara Trionfi, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile‘nin, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde görevi sırasında öldürülmesinin “uluslararası kurumların da katılımıyla derhal, eksiksiz ve tarafsız bir şekilde soruşturularak, sorumlularından hesap sorulması gerektiğini” söyledi.

Merkezi Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan IPI’den yapılan yazılı açıklamada, Al Jazeera televizyonunun kıdemli muhabiri Ebu Akile’nin üzerinde basın yazılı çelik yelek ve kask bulunmasına rağmen İsrail ordusunun düzenlediği bir operasyon sırasında öldürülmesinin “kendilerini dehşete düşürdüğü” vurgulandı.

Açıklamada, Al Jazeera’nın olaya ilişkin İsrail güçlerinin açtığı ateşle Ebu Akile’nin öldüğü ve bir başka gazeteci Ali es-Sumudi’nin de sırtından yaralandığını aktaran haberine de yer verildi.

Açıklamada ayrıca, gazetecinin ölümüne ilişkin IPI Direktörü Barbara Trionfi’nin görüşleri de paylaşıldı.

“Muhabirin Ölümüne İlişkin Anlatılanlar Tüyler Ürpertici”

Trionfi, “Ebu Akile ile olan ve İsrail ordusunun bir grup Filistinli gazeteciye ateş açılmasından sorumlu olduğunu bildiren kişilerin anlattıkları son derece tüyler ürpertici.” ifadesini kullandı.

Bu olayın basına yönelik korkunç bir saldırı olmakla kalmayacağını aynı zamanda savaş suçuyla eşdeğer olacağını belirten Trionfi, “Şimdi yapılması gereken, tam olarak ne olduğu ve kimin sorumlu olduğunu ortaya çıkartabilmek için Ebu Akile’nin öldürülmesine ilişkin uluslararası kurumların da katılımıyla derhal, tarafsız ve bağımsız bir soruşturma yapılması. Sorumlularından hesap sorulmalı.” görüşünü paylaştı.

Beyaz Saray Sözcüsü’nden Kınama

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile‘nin, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde görevi sırasında öldürülmesini şiddetle kınadı ve olayın soruşturulması çağrısında bulundu. Psaki, resmî Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Ailesi ve arkadaşlarına başsağlığı diliyor ve öldürülmesini şiddetle kınıyoruz.” ifadesini kullandı.

Ebu Akile’nin bölgeyi yakından takip ettiğine ve ölümünün onu tanıyan herkesi üzüntüye boğduğuna işaret eden Psaki, Ebu Akile’nin ölümüne ilişkin detaylı bir soruşturma yapılması ve sorumlularından hesap sorulması çağrısı yaparak, “Bağımsız basına yönelik saldırıların soruşturulması ve sorumlularının yargılanmasının önemi büyüktür.” ifadesini kullandı.

ABD’nin basın özgürlüğünü savunmayı sürdüreceğinin altını çizen Psaki, “Ebu Akile’nin ölümü, trajik bir kayıptır ve tüm dünya basınına karşı yapılmış bir ayıptır.” değerlendirmesinde bulundu.

BM’den Soruşturma Çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Gazeteci Ebu Akile‘nin Cenin Mülteci Kampı’nda İsrail’in askeri faaliyetlerini haberleştirirken öldürülmesinden dehşete düştük.” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, Komiserliğin olayı araştırmak için sahada olduğu belirtilerek, Ebu Akile cinayetine ilişkin “bağımsız ve şeffaf soruşturma başlatılması” çağrısı yapıldı ve İsrail’e ithafen “Dokunulmazlık son bulmalıdır.” ifadesi kullanıldı.

ABD Kongresinde Ebu Akile İçin Saygı Duruşu

ABD Temsilciler Meclisinde, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde görevi sırasında öldürülen Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile için Filistin kökenli Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib’in çağrısıyla saygı duruşu düzenlendi.

Tlaib, ABD Başkanı Joe Biden’ın basın özgürlüğü için yaptığı açıklamaları anımsatarak, Ebu Akile için 1 dakikalık saygı duruşu çağrısında bulundu. Temsilciler Meclisi üyeleri, Tlaib’in çağrısıyla Ebu Akile için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Arap Ülkelerinden Tepkiler

Katar, Lübnan, Ürdün, Libya, Kuveyt, Filistin ve Irak’ın yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği, İsrail askerlerinin Al Jazeera televizyonunun deneyimli kadın muhabiri Ebu Akile’yi gerçek mermiyle vurarak öldürmesini kınadı.

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ebu Akile’nin öldürülmesi “vahşice işlenmiş bir cinayet, uluslararası insan hakları hukukunun açıkça ihlal edilmesi ve medya özgürlüğüne açıkça bir saldırı” şeklinde nitelendirilerek, şu ifadeler kullanıldı: “Uluslararası toplum, İsrail’in ifade ve bilgi edinme özgürlüğünü daha fazla ihlal etmesini önlemek için acilen harekete geçmeli, Filistinlilere ve medya çalışanlarına yönelik şiddeti durdurmak için gerekli tüm önlemleri almalıdır.” Açıklamada, İsrail’in “işlenen cinayetten sorumlu tutulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi” gerektiği vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulu el-Hatır, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde yaşanan olay üzerine Twitter’dan paylaştığı kınama mesajında İsrail’e verilen koşulsuz desteğin durması gerektiğini belirtti. Ebu Akile’nin Cenin Mülteci Kampı’nda İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybettiğini aktaran Hatır, “İsrail’de devlet terörü işlendiğini” ifade etti.

Lübnan

Lübnan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Mişel Avn, “İsrail işgali, gazeteci Ebu Akile’nin öldürülmesiyle zorbalık, saldırganlık, insan hayatının ve adaletin umursanmadığı kanlı tarihine yeni bir sayfa ekledi.” ifadelerini kaydetti.

Avn, “İsrail kurşunlarıyla şehit edilen Ebu Akile” için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a taziyelerini iletti.

Ürdün

Ürdün Hükûmet Sözcüsü Faysal eş-Şebul, Ebu Akile’nin İsrail güçleri tarafından öldürülmesine ilişkin ülkesinin resmî haber ajansı Petra’ya açıklamalarda bulundu.

Ebu Akile cinayetinin uluslararası hukuk açısından büyük bir ihlal olduğunu vurgulayan Sözcü Şebul, “Basın mensubu olduklarını ibraz eden resmi kıyafetlerini giymiş gazetecilere yönelik soğukkanlılıkla işlenmiş bu korkunç cinayeti kınıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, gazeteci Ebu Akile’nin görevi sırasında öldürülmesini şiddetle kınadı. Ebu Akile’nin öldürülmesinden sorumlu kişilerin adalete teslim edilmesi talebinde bulunan Safedi, şunları kaydetti:

“Filistinli gazeteci Ebu Akile’nin öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Bu, korkunç bir suçtur ve basın özgürlüğüne karşı açıkça bir saldırıdır. Yıllardır profesyonelce gerçekleri ve kardeş Filistin halkının acılarını aktaran gazeteciye rahmet diliyoruz. Ebu Akile’nin ailesine ve Al Jazeera televizyonuna başsağlığı diliyorum.”

Ürdün Meclisindeki Filistin Komitesinden yapılan yazılı açıklamada ise “İşgalci İsrail güçleri, suikastlarla Filistin topraklarında işlenen ihlalleri duyuran medyayı engellemeyi hedefliyor.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, İsrail güçlerinin bu tür suçlarla uluslararası hukuku ihlal ettiğine vurgu yapıldı.

Libya

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, Twitter hesabından yaptığı yazılı açıklamada, “Ebu Akile’nin öldürülmesi uluslararası anlaşmaların, hukukun ve insan haklarının açıkça ihlalidir.” ifadelerine yer verdi.

Menguş, “Ebu Akile’nin tüm dünyanın gözü önünde gerçek kurşunlarla öldürülmesi, gerçeğin sesini, mağdurların sesini, özgür basının önemine her zaman inanan cesur Arap kadınının sesini susturmaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Ebu Akile’yi öldürmesi ve gazetecileri yaralaması şiddetle kınandı.

Açıklamada, “İsrail’in sorumlu olduğu bu hain cinayet, uluslararası insan haklarının ve ifade özgürlüğünün açık bir ihlali olmasının yanında İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırganlığını bariz bir şekilde tekrar ispat etmektedir.” ifadeleri kaydedildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), yaptığı yazılı açıklamada, olayın derhal soruşturulmasını ve sorumluların yargılanmasını talep ederek, olayın “uluslararası hukuk ve ilkelerin açıkça ihlali” olduğunu belirtti.

Açıklamada, İsrail’in medya özgürlüğüne yönelik saldırılar yoluyla gerçeği engellemek istediği, hak ihlallerini örtbas etmeye ve dünya kamuoyunun bilgilendirilmesini engellemeye çalıştığı vurgulandı.

Arap Birliği

Arap Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, Ebu Akile’nin öldürülmesinden İsrail’in tamamen sorumlu olduğu belirtilerek faillerinin uluslararası yargıya hesap vermesi gerektiği kaydedildi.

Irak

Irak Gazeteciler Sendikası da yaptığı açıklamada, Ebu Akile’nin öldürülmesini İsrail ordusu tarafından işlenen “iğrenç bir suç” olarak nitelendirdi. Açıklamada, “Dünyada şaşkınlık, kınama ve kınamalara neden olan bu iğrenç suç, uluslararası yasalar ve sözleşmelerle vurgulanan medya sorumluluğu ve basın çalışma özgürlüğünün ciddi bir ihlalidir” denildi.

Irak Gazeteciler Sendikası, “katillerin ortaya çıkarılması ve adalete teslim edilmesi için acil uluslararası soruşturma” çağrısında bulundu.

İsrail Askerlerinin Baskınını Takip Ederken Yaşamını Yitirmişti

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile, İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle başından ağır yaralanmıştı.

Görevini yaptığı sırada ve üzerinde “basın” yazılı çelik yelek giydiği halde, İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurulan Ebu Akileyaşamını yitirmişti. Ebu Akile’nin yanında bulunan gazeteci Ali es-Sumudi de sırtından yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan Sumudi’nin durumunun stabil olduğu bildirilmişti. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler