Arakanlı Mültecilerin Cox’s Bazar Kamplarındaki Zorlu Yaşamı
Bangladeş'in Cox's Bazar sahil kenti, Kurban Bayramı'nda çok sayıda yerli turisti ağırladı. Şehirdeki göçmen kamplarında ise 1 milyon Arakanlı mülteci yaşam mücadelesi veriyor.
Myanmar’da uzun süredir devam eden baskı ve şiddet olayları nedeniyle Bangladeş’in Cox’s Bazar kentindeki mülteci kamplarına sığınan Arakanlılar, ağır yaşam koşullarında hayatta kalmaya çalışıyor.
Göçmen Kamplarındaki Durum
Kentteki 34 mülteci kampında bir milyonu aşkın Arakanlı Müslüman yaşıyor. Dünyanın en büyük mülteci kampı olarak bilinen Cox’s Bazar’daki Arakan Mülteci Kampı’nda zorlu koşullar dikkati çekiyor. Gıda ve temiz suya ulaşma imkanları sınırlı olan kamp sakinlerinden en büyük mağduriyeti kadınlar ve çocuklar yaşıyor.
Kaldıkları bambu evlerde yardım kuruluşlarının desteğiyle yaşam savaşı veren Arakanlı kadınların yüzleri, yaşadıkları yoksulluğu, çaresizliği, doğdukları topraklara özlemi ve umutsuzluğu anlatıyor.
Temel insan hakkı eğitimden bile yoksun çocuklar ise dışarı çıkmaları yasak olduğu için kampta zaman geçirmenin türlü yollarını buluyor. Zaman zaman gelen ziyaretçilerin verdiği basit bir oyuncak bazense küçük çocukları bu zorlu şartlardan koparıyor ve gözlerinin içinin gülmesine vesile oluyor.
Bangladeşlilerin Tatil Mekanı Olan Cox’s Bazar
Bangladeş’in sahil kenti Cox’s Bazar, Kurban Bayramı’nda çok sayıda yerli turiste ev sahipliği yaptı. Dünya kamuoyunda Arakanlı Müslümanların sığındığı mülteci kamplarıyla adını duyuran şehir, 120 kilometrelik doğal kumsalıyla Bangladeş’in turizm merkezi konumunda bulunuyor.
İsmini bu bölgede görev yapan İngiliz subayı Kaptan Hiram Cox’tan alan şehrin nüfusu yaz aylarında 2 katına çıkıyor. Bengal Körfezi’ne kıyısı bulunan Cox’s Bazar, dünyanın en uzun kumsalları sıralamasında 2. sırada yer alıyor. Medcezirleri ve gün batımıyla ünlü Cox’s Bazar plajı, Kurban Bayramı’nda birçok yerli turisti ağırlıyor. Bayram tatilinde şehre gelen Bangladeşliler, sahilde yürüyüş yaptı, balık avladı ve gün batımının keyfini çıkardı. (AA/P)