'Uygur Türkleri'

BM, Çin’deki Hak İhlalleriyle İlgili Raporunu Açıklayacak Mı?

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, aylardır yayımlanması ertelenen Çin'deki hak ihlallerini konu alan raporu görevden ayrılmadan açıklayacağını söyledi.

Fotoğraf: Dean Calma / IAEA - Flickr.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in, Çin’in Uygur Türkleri ve Tibetlilere yönelik hak ihlallerine dair Komiserliğin hazırladığı raporu, görev süresi bitmeden önce açıklayacağı bildirildi.

Vaat Edilen Yeni Yayın Tarihi: 31 Ağustos

Komiserlik Sözcüsü Jeremy Laurence, raporun ne zaman açıklanacağına ilişkin sorulara yazılı cevap verdi. Laurence, “Bachelet‘in görevini bitireceği tarihten önce raporun açıklanacağı” bilgisini paylaştı.

Bachelet, BM İnsan Hakları Konseyinin 50. Oturumu kapsamında 13 Haziran’da yaptığı konuşmasında, yaklaşık 5 yıldır sürdürdüğü Yüksek Komiserlik görevi için yeniden aday olmayacağını açıklamıştı.

1 Eylül 2018’de BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine seçilen Bachelet’in görevi 31 Ağustos’ta son bulacak.

Hak İhlallleri Raporu, Aylardır Açıklanmıyor

İlk olarak Eylül 2021’de açıklanması beklenen BM raporu hâlen kamuoyuyla paylaşılmış değil. Komiserlik sözcülerinden Rupert Colville, 10 Aralık 2021’de yaptığı açıklamada, Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Çin’in uygulamalarına ilişkin raporu haftalar içinde açıklayacaklarını belirtmişti.

Açıklamanın ardından aylar geçmesine rağmen raporun yayımlanmaması, Uygur Türkleri başta olmak üzere uluslararası hak gruplarından tepki görmüştü.

23-28 Mayıs’ta Çin’e giden ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni de ziyaret eden Bachelet, ziyaretin ardından Çin’in başkenti Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, raporun ne zaman açıklanacağına ilişkin bilgi vermekten kaçınmıştı. Çevrim içi ortamda düzenlenen basın toplantısına BM’ye akredite gazetecilerin internet yoluyla katılımına izin verilmemesi de tepkileri çekmişti.

Uygur diasporasının ve uluslararası toplumunun eleştirdği Yüksek Komiser’in istifa edeceği söylentileri yaılmıştı. 2018’den beri görevde olan ve görev süresini ağustos ayında tamamlayacak olan Bachelet, BM İnsan Hakları Konseyinin haziran ayındaki ellinci oturumunda, ikinci dönem için aday olmayacağını açıkladı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler