'Düzensiz Göç'

Melilla’da Çok Sayıda Göçmenin Öldüğü Olayla İlgili Hapis Cezası

Fas'ta binlerce göçmenin İspanya’nın Afrika'daki toprak parçası Melilla'ya geçmeye çalışırken yaşanan olaylarda 23 kişi ölmüştü. Faciadan sonra göz altına alınan göçmenlere hapis cezası verildi.

Fotoğraf: Shutterstock

Fas’ta, binlerce düzensiz göçmenin 24 Haziran’da Fas-İspanya sınırındaki Melilla kentine geçmeye çalışması neticesinde yaşanan faciayla ilgili görülen davada 33 sanık hapis cezasına çarptırıldı.

11 Ay Süreyle Hapis Cezası

Fas İnsan Hakları Derneği’nin sosyal medya platformu Facebook üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “Nador Mahkemesi, 24 Haziran’daki olaylarda yakalanan 33 düzensiz göçmene 11’er ay hapis cezası verdi.” denildi.

Açıklamada, karar, “savaş, yoksulluk ve istikrarsızlıktan kaçmak adına sadece uluslararası bir koruma arayan sığınmacılara karşı çok sert bir karar.” olarak nitelendirildi. Dernek, temyiz aşamasında, alınan kararın yeniden gözden geçirilmesini umulduğunu kaydetti.

Melilla’da Yaşanan Facia

Öte yandan mahkeme kararıyla ilgili Fas makamlarından henüz resmî bir açıklama yapılmadı. Avrupa’da daha iyi bir yaşama kavuşma hayalinin peşinden koşan 1500 düzensiz göçmen, 24 Haziran sabahı organize bir şekilde, 10 metre yüksekliğindeki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına akın etmişti. Fas hükûmeti, söz konusu olayda 23 göçmenin öldüğünü, 100’den fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Olay sırasında düzensiz göçmenlerden 133’ü Melilla’ya geçmiş, İspanya tarafında da yaralılar olduğu açıklanmıştı. Fas İnsan Hakları Derneği, Rabat hükûmetinin verdiği resmî sayının aksine, 2’si Fas polisi, gerisi göçmen olmak üzere toplam 27 kişinin öldüğünü ileri sürmüş, İspanyol sivil toplum örgütü Caminando Fronteras ise söz konusu olayda 37 göçmenin yaşamını yitirdiğini iddia etmişti.

Son olarak 14 Temmuz’da; Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi ise, 24 Haziran’da Fas’tan İspanya’ya bağlı Melilla kentine geçmeye çalışan düzensiz göçmenlerin ölüm nedenini “izdiham, yüksekten düşme ve nefes alamama” olarak açıkladı. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler