"Almanya"

Rusya’dan Gaz Sevkiyatı Durursa Almanya’da Neler Olacak?

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Rusya'ya tam ambargo uygulanmasına neden karşı olduğunu ve gaz sevkiyatının dondurulmasının siyasi sonuçları konusunda açıklama yaptı. Rusya'dan Avrupa'ya günlük iletilen doğal gaz miktarı son 4 yılın en düşük seviyesinde.

Fotoğraf: @Northfoto - Shutterstock.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’dan gaz sevkiyatının dondurulmasının olası iç siyasi sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Gaz Sevkiyatı, Ukrayna’ya Yardım ve “Halk Ayanlanmaları”

Annalena Baerbock, RND medya grubunun etkinliğinde yaptığı açıklamada Kuzey Akım 1 boru hattının bakımı için gerekli olan türbin konusunda Kanadalılarla yaptığı görüşmeyi anlattı.

Baerbock, “Kanadalılar kendi kamuoyunda çok soruları olduğunu söylediler. Biz de bunu anlayabileceğimizi ilettik. Ancak bu gaz türbinini alamazsak, o zaman daha fazla gaz alamayız gaz alamayınca da Almanya olarak Ukrayna’ya hiçbir şekilde destek veremeyiz çünkü o zaman halk ayaklanmalarıyla meşgul olacağız.” dedi.

Alman Bakan böylece Almanya’nın Rusya’dan gelen gaza ve petrole karşı tam ambargo konulmasına neden karşı olduğunu, diğerlerinin ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonucunda böyle bir ambargoyu desteklediğini açıklamak istediğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı, etkinliğin ardından bir gazetecinin söylediği cümleleri tekrar sorması üzerine, “Bu abartılı bir şekilde söylendi. Gazımız kalmadığında.” diye konuştu.

Rusya’dan Avrupa’ya Gelen Gaz Miktarı

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş öncesi Moskova’dan Avrupa’ya günlük 400 ile 500 milyon metreküp arasında değişen miktarlarda sağlanan doğal gaz akışı temmuz başı itibarıyla 100 milyon metreküpün altına indi. Böylece akış miktarı son 4 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ve Ukrayna iletim sistemi operatörü verilerine göre; Avrupa geçen yıl tükettiği doğal gazın yaklaşık yüzde 40’ına karşılık gelen 155 milyar metreküpünü Rusya’dan ithal etti. Son 4 yılda Avrupa’ya günlük yaklaşık 400 ile 500 milyon metreküp arasında değişen miktarlarda doğal gaz ihraç eden Rusya, Ukrayna savaşının başlamasıyla bu miktarı ciddi oranda azalttı. IEA verilerine göre, Rusya üzerinden Avrupa’ya gönderilen gaz miktarı Ekim 2019’da 500 milyon metreküpün de üzerindeydi.

Günde 300 Milyon Metreküpün Altına İndi

İnfografik: Yılmaz Yücel – AA.

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşta saldırıların başlangıcı olan 24 Şubat 2022 itibarıyla bu rakamda büyük oranda azalış gerçekleşti. Savaş başlamadan önce Ukrayna’nın transit geçişine izin verdiği doğal gaz miktarının azalması ve Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattı nedeniyle yaşanan krizler, Rusya’dan Avrupa’ya gönderilen gaz miktarının günde 300 milyon metreküpün altına inmesine sebep oldu.

Savaşın başlamasıyla birlikte düşüş hızlandı ve mayıs sonunda 200 milyon metreküp seviyelerine indi. Haziran başından itibaren 200 milyon metreküpün de altına inen gaz akış miktarı temmuz başı itibarıyla 100 milyon metreküp seviyesinin altına geriledi. Böylece, Rusya’dan Avrupa’ya en yüksek gaz iletim miktarının 500 milyon metreküp olduğu düşünülürse yüzde 80’lik bir azalış gerçekleşti.

Gaz akışının gerilemesinde Kuzey Akım 1 boru hattının kapasitesindeki azalış belirleyici oldu. Gazprom, 15 Haziran’da Alman Siemens şirketine bakım için gönderilen bazı teknik ekipmanların henüz dönmediğine işaret ederek Kuzey Akım boru hattı üzerinden gaz sevkiyatının düşeceği uyarısında bulunmuştu, ardından söz konusu hattın toplam kapasitesinin yüzde 40’ı oranında doğal gaz kesintisine gidilmişti. Günde 160 milyon metreküp gaz gönderme kapasitesine sahip boru hattı, 21 Temmuz itibarıyla günde 65 milyon metreküp doğal gaz iletiyor. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler