Avrupa’daki Orman Yangını Sayısı Son Yılların Zirvesinde
Temmuz ayında İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Fransa ve Almanya'da orman yangınlarının yaşandığı Avrupa'da vakaların sayısı, 15 yıllık ortalamanın yaklaşık dört katına çıktı.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu yılın başından beri meydana gelen orman yangını sayısının, aynı dönem için 15 yıllık ortalamanın neredeyse dört katı olduğu bildirildi.
1926 Yangında Binlerce Hektarlık Alan Kül Oldu
CNN’de yer alan habere göre, gözlem programı Copernicus’un paylaştığı verilerde AB ülkelerinde yılın başından 23 Temmuz’a kadar 1926 orman yangını meydana geldi.
Buna karşılık, 2006’dan 2021’e kadar olan verilerle hesaplanan yılın aynı dönemi için ortalama sayı 520 olarak kayda geçti.
Avrupa’da rekor seviyedeki sıcak hava dalgası devam ederken, İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Fransa ve Almanya’da orman yangınları nedeniyle binlerce hektarlık alan küle döndü.
1911’den Beri En Kurak Temmuz Ayı
Alman yetkililer, yangınların büyük ölçüde kontrol altında olduğunu, 480 itfaiyecinin kuzeydoğuda Brandenburg’da ve doğuda Saksonya’da alevlerle mücadeleye devam ettiğini kaydetti.
Öte yandan, Birleşik Krallık Meteoroloji Kurumundan (Met Office) yapılan açıklamaya göre, AB dışındaki ülke, 1911’den bu yana en kurak temmuzunu yaşadı ve beklenen ortalama yağışın sadece yüzde 24’ü gerçekleşti.
Almanya-Çek Cumhuriyeti Sınırındaki Orman Yangını
Almanya’da Saksonya eyaletinde, Çek Cumhuriyeti sınırındaki Saechsische-Schweiz-Osterzgebirge Bölgesi’ndeki orman yangının yayılmaya devam ettiği bildirildi. Saechsische-Schweiz-Osterzgebirge Bölge Yönetimi Sözcüsü Thomas Kunz, yerel yayın yapan MDR radyosuna yaptığı açıklamada, bu sabah Çek Cumhuriyeti tarafında yanan ormanlık bölgenin kuzeyinden doğu yönünden esen rüzgarın etkisiyle alevlerin Almanya tarafına taşındığını söyledi.
Burada olukça büyük bir alanın yandığını ve yangının Almanya tarafında oluşturulan bariyerlere ulaştığını aktaran Kunz, burada itfaiyenin alevlerle mücadele ettiğini ve yangının püskürülmeye çalışıldığını ifade etti.
Kunz, Sachsische Schweiz-Osterzgebirge bölgesindeki toplam 250 hektarlık ormanlık alandaki yangını kontrol altına almak için 275 itfaiye erine 8 helikopterin destek verdiğini kaydetti. Bölgeyi ziyaret ederek bilgi alan Saksonya İçişleri Bakanı Armin Schuster de orman için getirilen giriş yasağına uyulması çağrısında bulundu.
Çek Cumhuriyeti’indeki Ceske Svycarsko Ulusal Parkı’nda 24 Temmuz Pazar günü başlayan yangın, daha sonra Almanya’da Saksonya eyaletindeki Saechsische Schweiz Ulusal Parkı’na sıçramıştı. Saechsische-Schweiz-Osterzgebirg Bölge Yönetimi, söz konusu ormanlık alana yakın olan Bad Schandau kenti için “afet alarmı” vermiş, turistlere de bölgeden uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.
Fransa’daki Yangınların Durumu
Fransa’da Giron’da yaklaşık 21 bin hektarlık alanı kül eden yangınlar söndürülmemişken, Ardeche ile Herault bölgelerinde başlayan ve yüzlerce hektarlık yeşil alanın zarar gördüğü yangınlarda kundaklanma şüphesi üzerinde duruluyor.
France 24’teki habere göre, Ardeche bölgesinde 1000 hektarlık alanın etkilendiği yangında 600 kadar itfaiyeci ve 6 yangın uçağı mücadele veriyor. Yangın nedeniyle 350 kişi bölgedeki turistik köy ve kamp alanından tahliye edildi.
Alevlerin ilerlemediği bilgisi paylaşılırken, bölgeyi kundakladığından şüphelenilen 1 kişi gözaltına alındı. France 3’ün haberine göre, Aubenas bölgesi jandarma ekipleri, yangının başladığı noktaya yakın yerde 1 kişiyi onu fail durumuna sokabilecek malzemelerle aracı içinde gözaltına aldı.
Herault’daki Yangında da Kundaklama Şüphesi
Güneydeki Herault bölgesinde de 800 hektarlık alanın etkilendiği yangında da kundaklama şüphesi hakim. İlerlemesi durdurulan yangın, henüz kontrol altına alınmış değil.
Franceinfo’ya konuşan Gignac Belediye Başkanı Jean-François Soto, doğal rezerv alanının da bulunduğu bölgenin kundaklandığından şüphelendiklerini belirtti.
Yetkililer, bölgede yüksek yangın riski nedeniyle “alarm durumuna” geçildiğini bildirdi.
2 Yangın Hâlâ Söndürülemedi
Gironde bölgesinde de yaklaşık 21 bin hektar alanın yandığı ve 35 binden fazla kişinin tahliyesine neden olan La Teste-De-Buch ve Landiras yangınları hâlâ söndürülmüş değil.
Ülke tarihinin en büyük yangınları arasında olduğu belirtilen afette, alevlerin ilerleme kaydetmediği belirtiliyor.
Fransa’nın Quimper bölgesi savcısı Carine Halley, 18 Temmuz’da Finistere ve Brennilis bölgelerinde başlayan yangınların kundaklama sonucu çıktığını açıklamıştı.
İspanya’daki Orman Yangınları
İspanya, son günlerde aşırı sıcak hava ve ülke genelinde farklı noktalarda çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İspanya’nın Tenerife kentinde ve Kastilya-La Mancha bölgesinde bulunan Guadalajara’daki Valdepeñas de la Sierra’da çıkan yangına ekipler müdahale etti. Son olarak; Galiçya bölgesinin Ourense eyaletine bağlı Castrelo de Mino’da çıkan orman yangınına da müdahale edildi.
Yunanistan’da Yangınların 7. Günü
Yunanistan’ın Meriç bölgesindeki Sofulu beldesinde çıkan ve Dadia Ormanı Milli Parkı’na sıçrayan yangın yedinci gününde de devam etti. Yunan basınındaki haberlere göre, bölgenin sık orman örtüsü ile kaplı olması ve rüzgarın sık sık yön değiştirmesi yangınla mücadeleyi zorlaştırdı. Dadia’da yangında zarar gören bölgenin yaklaşık 25 bin dönüm olduğu tahmin ediliyor. “Büyük ekolojik felaket” değerlendirilmesi yapılan yangınla mücadele, bugün de itfaiye ve askeri birimlerin çabaları ile söndürülmeye çalışılıyor. (AA/P)