'Cami Saldırıları'

Cami Önünde Nefret Eylemi: Hamburg’ta Kur’an Yakıldı

Hamburg'ta bir cami önünde düzenelenen gösteride göstericiler cemaate saldırıldı, Kur’an sayfalarını yırttı, çiğnedi ve yaktı. Müslüman toplum nefret eylemini kınayarak sorumluların kovuşturulmasını talep etti.

Fotoğraf: jeeick / Shutterstock.com

Hamburg polisine göre, “Mavi Camii” olarak da bilinen ve Hamburg İslam Merkezi’ne ait bir caminin önünde hafta sonu izinli bir gösteri düzenlendi. Küçük bir grup tarafından düzenlenen gösteride, cami ziyaretçilerine hakaret edildiği, Kur’an’ın sayfalarının yırtıldığı ve bazı sayfalarının yakıldığı belirtildi. Saldırı protestocu grubun Youtube’a yüklediği videolarda da açıkça yayınlandı. 

ZMD: “Nefret, Eleştiri Değildir”

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) saldırıya tepki gösterdi. ZMD, “Dine karşı nefret ve şiddet eleştirel bir görüş değildir” diyerek, “Dinî topluluklara karşı nefret ve şiddet eleştiri ya da fikir özgürlüğünün meşru bir yolu değildir. Tam tersine toplumun barışını ve uyumunu ciddi şekilde bozabilecek bir suçtur. Bu eylem, soruşturma mercileri tarafından kararlı ve tutarlı bir şekilde cezalandırılmalıdır”. ifadeleriyle sorumluların kovuşturulması çağrısında bulundu.

SCHURA Hamburg: “Tehlikeli Bir Provokasyon”

Hamburg İslam Merkezi önünde düzenlenen ve Kur’an’ı Kerim’in sayfalarının yakıldığı İslam karşıtı gösteriyle ilgili Hamburg Şurası da bir basın açıklaması yayımlayarak eylemi kınadı. Şura Başkanı Fatih Yıldız açıklamasında şöyle konuştu: “Hamburg İslam Merkezi yakınında bir grup gösterici Kur’an’a ve Peygamber’e (s.a.v.) duydukları nefreti yüksek sesle sloganlar atarak dile getirdiler. Gösteri amaçlı Kuran’dan sayfalar kopardılar, üzerlerine bastılar ve ateşe verdiler. İslam’ın kutsallarına yönelik bu tür aşağılayıcı muameleyi şiddetle kınıyoruz ve suç duyurusunda bulunacağız. Bu sınırları aşan eylem sadece Müslümanların dinî duygularını incitmekle kalmıyor, aynı zamanda toplumsal barışı da şiddetle bozmak için tehlikeli bir provokasyon teşkil ediyor.  Zira Müslümanlar için Kur‘an harfi harfine Allah‘ın kelamıdır ve kutsal kabul edilir.”

Açıklamada İslam Merkezi’ne yönelik saldırıların arttığı kaydedilirken,  cami cemaatinin camiye girerken taciz ve sataşmalara maruz kaldığı, göstericilerin camiye ait alana girerek cemaate saldırmaya çalıştığı, cami ziyaretçileri ve din adamlarının sözlü ve fiziksel tacize uğradıkları aktarıldı. Nefret ve nefret söylemini körükleyen bu saldırı dizisinin devam ettiği ve göstericilerin kabul edilemez bir hâl alan davranışlarının  güvenlik yetkilileri tarafından engellenmesi gerektiği belirtildi.

Hamburg Şurası Başkan Yardımcısı ve Irkçılıkla Mücadele Sorumlusu Özlem Nas da Almanya’da vatandaşların anayasal olarak güvence altına alınan özgürlüklerinin sınırları ihlal edilmediği sürece protesto eylemlerinin meşru olduğunu belirtti. Nas ancak dinî olarak kutsal kabul edilen alanlara ve ibadethanelere yapılan bu saldırıları inanç özgürlüğüne ve Hamburg’un çeşitliliğine yönelik saldırılar olarak nitelendirdi: “Polisin soruşturmayı başlatmasını memnuniyetle karşılıyoruz, çünkü dinî mabetlerle ilgili bu hor görücü davranış biçimi, toplumsal barışın bozulmasını göze alan çok ciddi, kışkırtıcı bir eylemi temsil ediyor. Bunun acilen durdurulması gerek.”

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler