'Rusya-Ukrayna Savaşı'

Almanya Başbakanı Scholz, Ruslara Vize Yasağına Karşı Çıktı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle tüm Rus vatandaşlarına Avrupa Birliği (AB) ülkelerine turist vizesi verilmesi yasağı getirilmesine karşı çıktı.

Görsel: Shutterstock.com

Scholz, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Estonya ve Finlandiya’nın Avrupa ülkelerinin Ruslara turist vizesi yasağı getirme uygulanması talebini değerlendirdi.

“Bu (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in savaşıdır. Bu nedenle bu fikir konusunda zorlanıyorum” ifadesini kullanan Scholz, AB’nin Moskova’daki güç ağını destekleyenlere karşı kapsamlı yaptırımlar uyguladığını anımsattı. Scholz, vize yasağının tüm Ruslara ve masumlara karşı uygulanmasının yaptırımların etkisini azaltabileceği uyarasında bulundu.

Rusya’ya karşı Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Scholz, Ukrayna’nın bağımsızlık mücadelesi için geniş kapsamlı kararlar aldıklarını ve gelecek dönemde de bunu sürdüreceklerini söyledi.

Alman hükûmetinin, Putin’in Ukrayna’daki savaş suçlarından sorumlu tutulması için çalışmaları olup olmadığına ilişkin soru üzerine Scholz, tüm savaş suçlarını aydınlatmak için her türlü önlemin alınması gerektiğine inandığını söyledi.

Estonya ve Finlandiya’dan “Ruslara Vize Verilmesin” Teklifi

Estonya ve Finlandiye Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya’nın vatandaşlarının Avrupa’ya seyahatinin kısıtlanmasını istiyor.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Twitter’da yaptığı açıklamada, “Avrupa’yı ziyaret etmek insani bir hak değil, bir ayrıcalıktır.” ifadesini kullanmış, Rusya’dan gelen turizmi sonlandırmanın zamanı olduğunu belirtmişti.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de Finlandiya devlet kanalı YLE’ye, “Rusya, Avrupa’da saldırgan, acımasız bir savaş düzenlerken, Rus vatandaşlarının Avrupa’da normal hayatına devam etmesi ve turist olarak seyahat etmesi doğru değil.” açıklamasında bulunmuştu.

Buna karşılık Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Finlandiya ve Estonya’nın Rus vatandaşlarına AB ülkelerinin turist vizesi vermemesi yönündeki teklifine cevaben konunun üye ülkelerin yetkisinde olduğunu belirtti. AB Komisyonu sözcülerinden Anitta Hipper, vize başvurularının değerlendirilmesinden ve vizelerin verilmesinden üye ülkelerin sorumlu olduğunu vurgulayarak, “Vizelerin verilmesini sadece üye ülkeler sınırlandırabilir.” şeklinde konuştu. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler