'Halka Açık Ezan'

Köln Merkez Camii’nde Açıktan İlk Ezan Okundu

Köln Belediyesinin başlattığı model proje kapsamında 2 yıl boyunca ezan cuma günlerinde halka açık olarak okunabilecek. Köln Merkez Camii'nde bugün ilk defa ezan açıktan okundu.

Fotoğraf: Mesut Zeyrek - AA.

Köln şehrinde ezanın halka açık okunmasına bugünkü cuma namazıyla birlikte başlandı. Başvuran camiler, 2 yıl boyunca cuma günleri hoparlörden ezan halka açık olarak okuyabilecek.

Köln’deki Model Proje

Almanya’da başta Türkiye olmak üzere göçmen kökenlilerin ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Köln’de, şehrin belediyesi Ekim 2021’de bazı şartların yerine getirilmesi koşuluyla 2 yıl boyunca cuma günleri hoparlörden öğlen ezanı okunmasına izin veren bir model projeyi duyurmuştu. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesinde hizmet veren Köln Merkez Camii hoparlörden ezan okunabilmesi için başvurmuştu.

Köln Belediyesinin ilan ettiği şartlara göre, ezan yerel saatle 12.00-15.00 arasında ve 5 dakikayı geçmemek kaydıyla okunabilecek. Komşuları rahatsız etmemek, 100 metre mesafede 60 desibel ses düzeyinin üzerine çıkmamak şartına da uyulacak.

Açıktan Ezan Uygulaması Hem İlgi Hem Tepki Topladı

Projeye, Diyanet İşleri Türk İslâm Birliği, İslâm Toplumu Millî Görüş Teşkilatı ve Avrupa Türk İslâm Birliği gibi Müslüman çatı örgütleri destek veriyor. Proje, Köln Belediye Başkanı Henriette Reker’in girişimi ile başlatıldı. Belediye uygulamayı anayasada teminat altına alınan “dini uygulanma özgürlüğü” esasına dayandırıyor. Belediyenin bu girişimi geniş tartışmalara neden olmuştu.

Ezanın açıktan okunması Almanya’da ilk defa Köln’de hayata geçmiyor. Düren ve Rendsburg kentlerindeki camilerde 35 yıla uzanan bir zaman diliminde açıkta ezan okunuyor. Köln gibi büyük bir şehrin merkezi bir bölgesinde açıktan ezan okunması, nesillerdir Almanya’da yaşayan Müslümanların Alman toplumunun doğal bir parçası olduğunu ve burada kendilerini evlerinde hissetmeleri açısından simgesel bir öneme sahip. 

Camide açıktan ezanın ilk defa okunacağı cuma namazı için büyük bir kalabalık toplandı ve caminin avlusunda ezanın okunuşunu beraber dinledi. Ezanın okunduğu sırada uygulamayı protesto etmek amacıyla toplanan ve slogan atan grupların olduğu ifade ediliyor. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler