'Geri İtmeler'

“AB Göçmenlerin Geri İtilmesine Rıza Gösteriyor”

İnsan Hakları Gözlemevi Yunan hükûmetinin geri itme uygulamalarıyla yasaları çiğnediğini ve Avrupa Birliğinin de buna rıza gösterdiğini açıkladı.

© Shutterstock.com

İnsan Hakları Gözlemevinin (HRW) Avrupa Medya Direktörü Stroehlein, Yunanistan’ın göçmenleri deniz sınırından geri itmesi ve Avrupa Birliği (AB)’nin bu duruma sessiz kalmasına ilişkin, “Yunan hükûmeti, yasaları çiğniyor ve AB de buna rıza gösteriyor.” dedi.

Andrew Stroehlein, Twitter’daki paylaşımında, Yunan sahil güvenliğinin göçmenleri Türk kara sularına yasa dışı olarak geri itmesinin AB makamlarınca örtbas edildiğine dair Yolsuzlukla Mücadele Ofisinin (OLAF) raporuna değinerek, sene başında yayımlanan raporda kayıtlara geçen suçların, bugün hâlâ işlendiği bilgisini paylaştı.

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex‘in Yunanistan’ın göçmenlere karşı işlediği suçlara göz yumduğunu belirten Stroehlein, “Yunan hükûmeti, yasaları çiğniyor ve AB de buna rıza gösteriyor. Yunan yetkililer, insanları Türkiye’ye doğru itmeye devam ederken Frontex, tıpkı önceki gibi şimdi de Yunanistan’da faaliyetlerini sürdürüyor.” ifadesini kullandı.

“Sığınma Talebinde Bulunan Herkese Fırsat Tanınmalı”

Yunan yetkililerin, uluslararası camiadan gelen çok sayıda uyarıya rağmen göçmenleri geri itmeyi sürdürdüğünü vurgulayan Stroehlein, “Temel hakları koruma görevi olan Frontex, bu durum karşısında hiçbir şey yapmıyor. AB yasalarını ihlal ettiği için Yunan hükûmetine karşı hukuki süreç başlatması gereken Avrupa Komisyonu da yüz çeviriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Stroehlein, sığınma talebinde bulunan herkese fırsat tanınması gerektiğinin ve hiç kimsenin yasal dayanak olmadan geri gönderilemeyeceğinin altını çizdi.

Yunanistan sahil güvenliği ve Frontex’in dahil olduğu geri itme olaylarına ilişkin haberler, 2020’den itibaren uluslararası basında yer aldı. Bu haberlere göre, Yunan sahil güvenlik botları, Türkiye’den Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenlerin botlarını engelliyor, zarar veriyor hatta batırırken Frontex de bunlara göz yumuyordu.

Türkiye-Yunanistan Sınırında Çıplak Mülteciler

Geçtiğimiz günlerde Türkiye-Yunanistan sınırında çıplak hâlde bulunan 92 yasadışı göçmen uluslararası kamuoyunda büyük tepki toplamıştı. Yunanistan, Türkiye’yi 92 göçmeni çırılçıplak soyarak Yunanistan’a geçmeye zorlamakla suçlamış ve göçmenleri kurtardıklarını söylemişti.

İddialara karşılık Türkiye de Yunanistan’ı sahtekarlık ve manipülasyon yapmakla itham ederek, haksız durumda bile haklı çıkmaya çalışmakla suçladı.

Her iki ülke de birbirini suçlarken, yaşanan olaya Avrupalı insan hakları örgütleri ve siyasilerden de tepkiler gecikmedi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği mültecilerin durumunun son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, konuyla ilgili bir soruşturma başlatılması gerektiğini bildirdi. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Fransız Vatandaşı Camiye Girerek Kur’an-ı Kerimleri Yırttı
    2023-06-16 09:47:18

    […] dini topluluğun ibadet yerine saygı gösterilmesinin Yunanistan için tartışılmaz bir değer olduğunu kaydeden Kalancis, saldırganı yakalayan Yunan polisini […]

Son Yüklenenler