'Geri İtme'

“Frontex Sığınmacıları Geri İtmek İçin Yunanistan ile İş Birliğinde”

AB Sınır Koruma Ajansı Frontex ve Yunanistan'ın sığınmacıları sınırlara ulaşmadan geri itmek amacıyla iş birliği yaptığı iddia edildi.

Fotoğraf: @Veselin Borishev - Shutterstock.

Avrupa Birliği’nin (AB) sınır koruma ajansı Frontex ve Yunanistan arasında sığınmacıların Türk kara sularına yasa dışı şekilde geri itilmesi konusunda kasıtlı ve sistematik olarak iş birliği olduğu iddia edildi.

“Frontex Bilinçli Olarak Yalan Söylüyor”

Basın kuruluşları Le Monde, Lighthouse Reports ve Der Spiegel, AB’nin Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nin (OLAF), Frontex’in Yunanistan ile iş birliği yapmasına ilişkin soruşturmasının raporunu ortaya çıkardı.

Raporda Frontex’in, Yunanistan’ın geri itmelerini örtbas ettiği ve AB parlamentosuna bilinçli olarak bu konuda yalan söylediği ifade edildi.

Frontex görevlilerinin, yasa dışı geri itmelere tanık olduklarında bile Yunan yetkililerin tepkisini çekmemek amacıyla eylemleri bildirmediği aktarıldı. Raporda, “Frontex’in görevlendirdiği personel, Yunan makamlarının karşılık vermesinden korktuğu için olaylar, resmî kanallar aracılığıyla bildirilmedi.” ifadesi yer aldı.

AB Komisyonu Üyesi Hakkındaki İddia

Der Spiegel’e göre, AB Komisyonunun göç ve insan haklarından sorumlu komisyon üyesi Margaritis Schinas‘ın Yunanistan için hareket ettiği öne sürüldü.

Öte yandan, Schinas’ın yakın zamanda Yunan Sahil Güvenlik kuvvetlerinin geri itmeler yaptığına dair somut bir kanıt olmadığını iddia ettiği belirtildi.

OLAF, AB’nin sınır koruma ajansı hakkında Ege’de göçmenlerin geri itilmesi ile taciz ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar nedeniyle soruşturma başlatmıştı. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler