'Müslüman Mezarlıklar'

Berlinli Müslümanlar Öldükten Sonra Şehirlerinde Gömülmek İstiyor

Almanya’nın başkenti Berlin’in Neukölln ilçesinde Protestanlara ait olan bir mezarlıkta Müslümanlar için 500 yeni mezar yeri açıldı. Yıllık talebin 2000 mezar yerine kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’nın başkenti Berlin, Müslüman definler için mezar yeri arayışında. Çevre Bakanlığı Müsteşarı Silke Karcher cuma günü Berlin’in Neukölln ilçesindeki Protestan Emmaus Mezarlığı’nda yeni bir Müslüman mezarlığının açılışında yaptığı konuşmada mezar yerlerine yönelik ihtiyacın giderek arttığını söyledi. Karcher 2020 yılında 500, 2021 yılında ise 800 Müslüman cenazesinin kaydedildiğini belirterek, “Bu yıl 1000 ila 2000 mezara ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyoruz.” açıklamasında bulundu. Berlin’de 35 bin Müslümanın yaşadığı tahmin edildiğine işaret eden Karcher, ilçe belediyelerden Müslüman mezar yerleri için yeni alanlar belirlemeleri için talepte bulunduğunu ifade etti.

“Artan Defin Sayısı Müslümanların Toplumuza Olan Bağlılığını Gösteriyor”

Berlin Protestan Mezarlıklar Birliği’nin, Neukölln ilçesindeki Emmaus Mezarlığı’nda Müslümanlar için tahsis ettiği 500’e kadar mezar yerinde tabutlu veya tabutsuz defin yapılabilecek.

Giderek daha çok sayıda Berlinli Müslümanın öldükten sonra ailelerinin memleketine gönderilmek yerine Berlin’de gömülmek istediğini ifade eden House of One Vakfı’ndan İmam Osman Örs, Müslüman definlerinin sayısının son on yılda beş kat arttığını belirtti. Örs bu durumu, “Artan sayılar Müslüman vatandaşlarımızın şehrimize ve toplumumuza olan bağlılığını gösteriyor.” olarak değerlendirdi.

Berlin’de Değişen Mezar Kültürü

Mezarlık Derneği Başkanı Papaz Corinna Zisselberger, mezarların Müslümanlar için açılıyor olmasını “mezarlıklarımızın canlı yerler olarak kalmasını sağlamanın” bir yolu olduğunu vurguladı ve Hıristiyan defin kültüründe yaşanan değişime işaret etti. Almanya’da giderek daha az sayıda kişi mezarlıkta gömülmeyi tercih ediyor ve özellikle Berlin’de definlerin yüzde 90’ına yakın vazo içerisinde, yakılarak gömülüyor. “Vazo mezarın” yoğun bir şekilde tercih edilmesinin sebebi normal bir mezara göre daha az yer kapladığı için daha az ücret talep ediliyor. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler