'İsrail İşgali'

BM ve Avrupa’dan “İsrailli Yerleşimci Şiddetini Durdurun” Çağrısı

Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya ve İspanya, İsrailli yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik saldırganlığının önüne geçilmesi çağrısında bulundu. BM Raportörü, Batı Şeria'da artan şiddet olaylarına karışan Yahudi yerleşimcilerden hesap sorulmasını istedi.

© Issam Rimawi - Anadolu Ajansı

Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya ve İspanya, İsrailli yerleşimcilerin Filistinli sivillere yönelik saldırganlığının önüne geçilmesi, İsrail ve işgal edilen Filistin topraklarında şiddetin sona ermesi çağrısında bulundu. Avrupalı 6 ülkenin ortak açıklamasında, İsrail ve işgal edilen Filistin topraklarında son dönemde artan şiddet olaylarının endişe verici olduğu bildirildi.

6 ülkenin ortak açıklamasında geçen hafta Batı Şeria’da iki İsraillinin öldüğü saldırı ve ardından Filistinli sivillere yönelik gerçekleştirilen şiddet olayları kınandı. Hiçbir şartta terörün savunulamayacağı belirtilerek, “İsrailli yerleşimcilerin ayrım yapmaksızın Filistinli sivillere ve evlerine yönelik şiddet eylemlerini de güçlü şekilde kınıyoruz.” ifadesine yer verildi. Yaşanan olayların ve can kayıplarının ancak daha fazla şiddete yol açacağı vurgulanan açıklamada, sorumluların adalet önünde hesap vermeleri gerektiği kaydedildi.

“Barışı tehdit ve şiddeti teşvik eden tüm tek taraflı adımlara son verilmelidir.” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, tarafların 26 Şubat’ta Ürdün’de gerçekleştirdikleri görüşmede kalıcı barış için umut verici kararlar aldıkları hatırlatıldı. Taraflar gerginliği düşürme ve kalıcı barış için çalışma kararlarından vazgeçmemeye çağırılarak, “Kalıcı barıştan başka istenen hiçbir sonuç yoktur.” değerlendirmesi yapıldı.

Ortak açıklamada “Uluslararası hukuka göre de yasa dışı olan yerleşim alanlarının genişletilmesi de dahil iki devletli çözüme zarar verecek tüm tek taraflı adımlara karşı olduğumuzu yineliyoruz.” görüşü paylaşıldı. Ayrıca, İsrail hükûmetinin Batı Şeria’da yeni yerleşim alanları kurma ve buradaki yerleşimleri yasal hale getirme kararını yeniden gözden geçirmesi istendi.

BM: İsrailli Yerleşimcilerden Hesap Sorulsun”

Birleşmiş Milletlerin (BM) Filistin topraklarındaki insan hakları konusunda özel raportörü Francesca Albanese, işgal altındaki Batı Şeria’da artan şiddet olaylarından dolayı Yahudi yerleşimcilerden hesap sorulması çağrısı yaptı.

Albanese, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Cenin, Eriha ve Nablus’taki Huvvara sakinleri ve onların mülklerine yönelik saldırılar için hesap sorulmasını talep ettiğini” belirtti. BM Raportörü, İsrailli yerleşimcilerin varlıkları yasa dışı olmasına rağmen yaptıkları yargısız infazlar ve sivil ölümler sebebiyle soruşturulması gerektiğini kaydetti.

6 Kişi Gözaltına Alındı

Bu arada İsrail polisi Huvvara’da yüzlerce yerleşimcinin Filistinlilere saldırmasının ardından dün altı kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İsrail polisinden yapılan yazılı açıklamada, şüphelilerin, “isyan, araçlara ve binalara ateş açma, Filistinlilere saldırma ve Huvvara sakinlerinin mülklerine zarar verme” gerekçesiyle gözaltına alındığı ifade edildi.

Jerusalem Post gazetesinin haberinde ise Huvvara’daki saldırılarla ilgili gözaltına alınan üç zanlının bugün Kudüs Bölge Mahkemesine çıkarılmasının beklendiği aktarıldı. Şüphelilerden ikisinin yetişkin, birinin ise 18 yaşından küçük olduğu belirtilen haberde, İsrail güçlerinin daha fazla gözaltı operasyonu yapmasının beklendiği kaydedildi.

Ne Olmuştu?

İsrail güçlerinin 22 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria‘nın kuzeyindeki Nablus’a birkaç noktadan düzenlediği baskı, bölgede gerilimi yeniden tırmandırmıştı. İsrail ordusunun baskınında, 11 Filistinli hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Batı Şeria’nın kuzeyindeki Huvvara beldesinde ise 26 Şubat’ta iki Yahudi yerleşimci silahlı saldırıda öldürülmüştü. Aynı günün akşam saatlerinde ise yüzlerce Yahudi yerleşimcinin, İsrail ordusunun gözetiminde Huvvara beldesine gelerek Filistinlilere karşı “toplu intikam” saldırıları düzenlediği belirtilmişti.

Yerleşimciler, beldede gece boyu onlarca evi ve arabayı kundaklamış, Filistinlilere saldırmış, evlerini taşlamıştı. Zatara köyünde de Yahudi yerleşimcilerin saldırısı sonucu bir Filistinli hayatını kaybetmiş, olaylarda birçok kişi yaralanmıştı.

Batı Şeria’nın Eriha kenti yakınlarında ise 27 Şubat’ta düzenlenen silahlı saldırıda bir Yahudi yerleşimci öldürülmüştü. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler