'Hanau '

Hapis Cezası Alan Hanau Saldırganının Babası Serbest Bırakıldı

Para cezasını ödemediği için çarşamba günü hapse giren Hanau saldırganının babası serbest bırakıldı. Failin babası daha öncesinde kurban ailelerine yönelik uzaklaştırma kararını defalarca ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

19 Şubat 2020’de Hanau’da 9 kişinin öldüğü ırkçı terör saldırısını gerçekleştiren Tobias R.‘nin babası aldığı hapis cezasından sonra serbest bırakıldı. Saldırganın babası Hans-Gerd R., 3-11 Kasım 2022 tarihleri arasında Şiddetten Koruma Yasası’nı birden çok kere ihlal ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırılmıştı.

4200 Avroya tekabül eden para cezasını ödemeyeceğini beyan eden Hans-Gerd R. için söz konusu adli para cezası 70 günlük hapis cezasına çevrilmiş ve geçen hafta çarşamba günü tutuklanmıştı. Savcılığın yaptığı açıklamaya göre, 76 yaşındaki Hans-Gerd R. iflas ettiğine dair sarf ettiği beyanların doğru olmadığının ortaya çıkmasıyla gizlediği mal varlığına el konulmuştu.

Bu nedenle cuma günü serbest bırakılan Hans-Gerd R. daha öncesinde kurban ailelerine yönelik uzaklaştırma kararını defalarca ihlal ettiği ve kendilerine hakaret ettiği gerekçesiyle göz altına alınmıştı.

Mahkemede Ne Olmuştu?

Geçtiğimiz aylarda Hanau’da hayatını kaybedenlerin yakınlarını taciz etmekle suçlanan Hanau saldırganının babası Hans-Gerd R. hakkında ayrıca, evinin yakınındaki bir protesto gösterisine katılan ve aralarında saldırı kurbanlarının yakınlarının da bulunduğu kişilere “vahşi yabancılar” demesi nedeniyle soruşturma açılmıştı. Ayrıca, saldırının yaşandığı gece, evinin çevresinde konuşlandırılan özel timi “terör timi” olarak adlandırmakla da suçlanmıştı.

Eylül 2022’de sonuçlanan temyiz davasında insanlara hakaret ettiği gerekçesiyle toplam 4800 Avro para cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, diğer suçlamada hakkındaki, Bölge Mahkemesinin kararını bozmuş ve hakaret suçundan beraat kararı vermişti. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler