'Hanau'

Hanau Suikastçisinin Babası Para Cezasına Çarptırıldı

Aşırı sağcı Hanau suikastçısının babası kurban yakınlarına ve polis kuvvetlerine hakaret suçundan 4800 Avro para cezasına çarptırıldı.

©Perspektif

Almanya’nın Hanau şehrinde 19 Şubat 2020’de gerçekleştirdiği ırkçı saldırılarda 9 kişiyi katleden aşırı sağcı suikastçısının babası, Hanau Eyalet Mahkemesi tarafından 12 Eylül Pazartesi günü hakkında devam eden iki davada hakaret suçundan toplam 4800 Avro para cezasına çarptırıldı. Mahkeme böylece her iki davada da, sanığın Hanau Asliye Mahkemesi tarafından verilen ilgili kararına karşı yaptığı itirazı reddetti. Mahkeme başkanı kararın gerekçesinde, bu davaların her ikisinde de söz konusu hakaretlere muhatap olanların yararının ifade özgürlüğü ilkesinden önce gelmesi gerektiği görüşüne yer verdi.

Mahkeme bir başka hakaret suçlamasında ise yerel mahkemenin kararını bozarak zanlıyı beraat ettirdi.

Kurban Yakınları “Vahşi Yabancılar”; Polis Kuvvetleri “Terör Timi”

Savcı, saldırganın babasına yönelik suç duyurusunda, sanığın saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları da dahil olmak üzere evinin yakınında bir gösteriye katılan vatandaşlara “vahşi yabancılar” olarak hakaret ettiğini belirtmişti. Sanık ayrıca, saldırı gecesi evinde konuşlandırılan özel polis görev gücünü “terör timi” olarak tanımlamakla da suçlanıyordu.

Mahkeme başkanı, gösteriye katılanlara yönelik açıklamaların arkasında “Yurt dışından geliyorlar, en azından hareketlerine dikkat etsinler” tutumu yatmaktadır dedi. Sanığın ayrıca, hakaret içeren ifadeyi hemen değil, gösteriden yedi gün sonra “iyi düşünülmüş bir yazılı beyan” şeklinde sarf ettiği hatırlatıldı. Özel harekat komandolarının suç gecesi sanığın evinde sadece işlerini yaptıkları, görevlerinin her birinde hayatlarını potansiyel olarak riske attıkları, dolayısıyla böyle bir durumda çok nazikçe hareket edilmeyeceğinin aşikar olduğu aktarıldı.

Kararı temyize götürmek mümkün. Sanık hakkında toplam 11 bin 700 Avro para cezası talep eden Cumhuriyet Savcısı Links, kararın açıklanmasının ardından, önce gerekçeli kararı “sindirip” sonrasında harekete geçeceğini belirtti. Savunma avukatı ise kararla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Hanau Saldırısı

Aşırı sağcı terörist Tobias R. 19 Şubat 2020 tarihinde Almanya’nın Hanau şehrinde 9 kişiyi ırkçı gerekçelerle vurarak öldürdükten sonra eve giderek annesini ve kendisini öldürmüştü. Baba ise sağ ve hiçbir zarar görmemiş durumda evdeydi.

Medya haberlerine göre Hanau suikastçısının babası son aylarda birden çok ırkçı ihbarda bulunmuştu. Kurbanlar için düzenlenen anma yerlerinin kapatılmasını istemiş ve oğlunun suç işlediği silahları da başsavcılıktan geri talep etmişti. Saldırıdan sağ olarak kurtulanlar ve öldürülenlerin yakınları kendilerini failin babası yüzünden tehdit altında hissettiklerini açıklamıştı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler