'2023 Seçim Takvimi'

Yurt Dışı Seçim Takvimi 2023

Yurt dışında bulunan seçmenler nasıl oy kullanacaklar? Yurt dışında yaşan Türk vatandaşlarının Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için nasıl oy kullanabileceklerini özetledik.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Türkiye’de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri ile ilgili takvim Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklandı. Açıklamaya göre, yurt dışı sandıklarıyla gümrüklerde verilecek oy işlemleri 27 Nisan 2023 Perşembe günü başlayacak. Bu sandıklarda oy verme işlemi ise 9 Mayıs 2023 Salı günü sona erecek. Peki yurt dışında bulunan seçmenler nasıl oy kullanacaklar? Yurt dışında yaşan Türk vatandaşlarının Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için nasıl oy kullanabileceklerini sizler için özetledik.

Yurt Dışında Oy Kullanmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanabilmesi için öncelikle yerleşim yeri adresinin yurt dışında kayıtlı olması gerekiyor. Kayıtlı adresin güncel olarak nerede olduğu e-devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Söz konusu işlem, e-devlette yer alan arama kısmından Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama” şeklinde sorgulatarak gerçekleştirilebilir. Yurt dışında yaşamasına rağmen yerleşim yeri yurt dışında kayıtlı olmayan kişilerin 17 Mart 2023 Cuma gününe kadar bulundukları ülkedeki başkonsolosluklara başvurarak adres beyanında bulunması gerekiyor.

17 Mart tarihine kadar adres beyanında bulunmayan yahut başka bir problem nedeniyle seçmen listesinde ismi yer almayan kişiler, 20 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında başkonsolosluklara başvurup adres beyanında bulunabilecek ve yurt dışı seçmen kütüğüne kaydolabilecek. Diğer ülkelerden farklı olarak Almanya’da bulunan bazı konsolosluklar, 18-19 Mart Cumartesi ve Pazar günleri de hizmet verecek.

Adres beyanında bulunmak isteyen kişilerin T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport ile Türkiye Cumhuriyeti başkonsolosluklarına şahsen başvurarak adres beyan formunu (Form B) doldurup teslim etmesi gerekiyor.

Oy Kullanma Süreci Nasıl Gerçekleşecek?

Oy kullanmak isteyen vatandaşların T.C. kimlik numarası bulunan T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, pasaport gibi kimlik belgelerinden birini yanında bulundurması gerekiyor. Kişilerin, daha önceden belirlenip anons edilen oy kullanma noktalarına giderek seçim görevlilerinden oy kullanmak için gereken zarf, pusula ve mührü almaları ve oy kabininde tek başına oylarını kullanmaları gerekiyor.

Oy kullanırken pusulalarında yer alan cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler için ayrılan bölüme “TERCİH” veya “EVET yazan mührü alanı taşırmadan basmak önem arz ediyor. Oy verme işlemini tamamlayan kişilerin, oy pusulasını dışa katlayıp zarfa koyması, zarfı sandığa atması ve oy kullandığına dair imza atması gerekiyor.

2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri İçin Önemli Tarihler

17 Mart: Seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi için son tarih.

18 Mart: Oy kullanılacak gümrük kapıları ve yurt dışı temsilcilikleri ilan edilecek.

20 Mart: Yurt dışı seçmen kütüğü YSK’nın sitesinde ilan edilecek. Listede ismi olmayan kişiler için itiraz süresi başlayacak.

2 Nisan : Yurt dışı seçmen kütüğüne yapılacak itirazlar sona erecek.

6 Nisan: Yurt dışı seçmen kütüğünde askı süresinde yapılan değişiklilere itirazlar sona erecek.

12 Nisan : Yurt dışı seçmen kütüğü kesinleşecek. Seçmenler için oy kullanılacak yer ve tarihler ilan edilecek.

27 Nisan: Yurt dışında ve gümrük kapılarında oy kullanma süreci başlayacak.

9 Mayıs: Yurt dışında oy kullanma için sona erecek.

14 Mayıs: Türkiye’de seçim günü ve gümrük kapılarında oy kullanma sona erecek.

Yurt Dışında Kayıtlı Seçmenler Oylarını Nerede Kullanabilir?

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler dış temsilciliklerde veya gümrük kapılarında oy kullanabilirler. Sandık kurulacak dış temsilcilikler ve oy kullanılacak gümrük kapıları her seçim için YSK tarafından belirlenip ilan edilmektedir. 2023 seçimlerinde 18 Mart tarihinde sandık kurulacak dış temsilcilikler ve oy kullanılacak gümrük kapıları YSK tarafından belirlenecektir.

Kişilerin, yurt dışında oy kullanabilmeleri için yerleşim yerlerinin yurt dışında olması, Türk vatandaşlığına sahip olması ve seçim günü itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olması (15.05.2005 tarihinden önce doğması) gerekiyor. Bu kriterlere uyan kişilerin oy kullanması mümkün. Oy kullanmak isteyen kişiler, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadıklarını 20 Mart – 2 Nisan tarihleri arasında ysk.gov.tr adresindeki “Yurt Dışı Seçmen” sekmesinden kontrol edebilecek.

Yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunmayanlar, bilgilerinde hata olanlar yahut yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyenler 2 Nisan 2023 Türkiye saati ile 17:00’a kadar yurt dışı temsilciliklerine veya nüfus müdürlüklerine şahsen başvurarak seçmen listelerindeki bilgilerini güncelleyebilecek. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup, seçim tarihinde Türkiye’de bulunan seçmenler de Yüksek Seçim Kurulu tarafından sandık kurulmasına karar verilen herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilecek. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Mürsel öztürk
    2023-04-01 20:06:40

    Ben Burda bir Sey anlamadim ne zaman oy kulanabilirim Duisburg Almanyada kaliyorum yurt diṣi Saygilar Mürsel Öztürk

Son Yüklenenler