'Cami Saldırıları'

“Camiye Ateş Açan Saldırganın Siyasi Motivasyonu Yok”

Halle (Saale) şehrinde havalı tüfekle camiye ateş açan kişi hakkında cumhuriyet savcılığı suç duyurusunda bulundu. Ancak, savcılığa göre failin silahlı saldırıyı siyasi amaçla gerçekleştirdiğine dair hiçbir bulgu yok.

Fotoğraf: @IKC Facebook

Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinde bulunan Halle (Saale) kentinde bir camiye Ocak 2022’de havalı tüfekle ateş edilmesinin ardından, Halle savcılığı 56 yaşındaki bir adam hakkında dava açmıştı. Ancak savcılık tarafından 14 Mart 2023 Salı günü yapılan açıklamada, zanlı hakkındaki soruşturmalarda eylemin siyasi saiklerle yapılmadığı sonucuna vardıklarını duyurdu. Buna göre zanlı sadece tehlikeli yaramaya teşebbüs ve mala zarar vermekle yargılanacak.

Cumhuriyet savcısına göre 56 yaşındaki zanlı, caminin karşısındaki bir apartmanın 8. katındaki bir pencereden camiye doğru birkaç el ateş etti. Zanlı, insanların yaralanabileceğini veya nesnelerin zarar görebileceğini kabul ederken, tüfeği saldırı eyleminden kısa bir süre önce satın aldığını aktardı.

Halle Cami Saldırısı

Almanya’da Saksonya-Anhalt eyaletinin Halle kentinde bulunan ve aynı zamanda cami olarak kullanılan İslam Kültür Merkezi’ne (Islamisches Kulturcenter Halle e.V.) 23 Ocak 2022’de 2 kez havalı tüfekle ateş açılmış, görgü şahitlerinin ifadeleri doğrultusunda caminin çevresinde oturan bir kişi göz altına alınmıştı.

Caminin karşısındaki apartmanda oturduğu tespit edilen 56 yaşındaki şüphelinin evinde yapılan aramada 2 silah bulunmuş ve bunlara el konmuştu. Polis, evinde eyleme uygun silah tespit ettiği sanığı “daha önce siyasal suç işlemediği” gerekçesi ile ifadesini aldıktan sonra serbest bırakmıştı. 

Camiye saldırının ardından Saksonya-Anhalt Başbakanı Reiner Haseloff (CDU), eyalet siyasi eğitim merkezinin bir eğitim kampanyası başlatacağını duyurmuştu. Haseloff, Saksonya-Anhalt’ın sadece kozmopolit değil, aynı zamanda herkesin kendini güvende hissedebileceği bir yer olması gerektiğini belirtmişti.

Eğitim Bakanı Eva Feußner (CDU) da Saksonya-Anhalt’ta İslam düşmanlığı, antisemitizm ve ırkçılığa yer olmadığını belirterek, dinlerini uygulayan barışçıl insanlara yönelik her saldırının en ağır şekilde yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini açıklamıştı.

Camiye Yapılan İlk Saldırı Değil

Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken, camiye daha önce de benzer saldırıların gerçekleştirildiği biliniyor. Caminin avlusundaki cemaate 2018 yılında iki farklı zamanda ateş açılmış, bu saldırılarda 3 Suriyeli kökenli vatandaş hafif yaralanmıştı. Saldırılarla ilgili hiçbir şüpheli tespit edilememiş, ancak polis kurşunların cami çevresindeki yüksek binaların birinden ateşlendiği şüphesini dile getirmişti. (P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler