'Polis Teşkilatında Irkçı Vakalar'

Polis Teşkilatındaki Aşırı Sağcı Vakaların Sadece Üçte Biri Cezalandırılıyor

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki polis teşkilatı ile ilgili son altı yıl içerisinde bildirilen 350'den fazla aşırı sağcı vakadan 3'te birinin bile kovuşturulmadığı ortaya çıktı.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Almanya’da yabancı kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletindeki polis teşkilatı içerisinde görülen aşırı sağcı davranışlarla ilgili olarak son altı yılda sadece 105 vakanın kovuşturulduğu ortaya çıktı. Cuma günü eyaletin başkenti Düsseldorf’ta Eyalet İçişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından teyit edilirken, 63 davanın ise henüz sonuçlanmadığı açıklandı.

2017 yılından bu yana polis birimleri hakkında toplam 357 aşırı sağcılıkla ilişkili ihbarda bulunulduğu bildirilirken, 189 vaka hakkında ise herhangi bir cezai ya da idari yaptırımda bulunulmadığı aktarıldı.

2017’de Mülheim an der Ruhr kenti polis teşkilatı içerisindeki bir grubun internet üzerinden oluşturdukları özel sohbet gruplarında Neo-Nazi propagandası yaptıkları ve ırkçı içerikler paylaştıklarının ortaya çıkması skandala neden olmuştu. Bu olay, bir polis memuru hakkında başlatılan başka bir soruşturma nedeniyle cep telefonuna el konulması ve incelenmesi sonrası gün yüzüne çıkmıştı.

“Nasyonal Sosyalist İfadelerin Cezasız Kalması Çok Sık Rastlanan Bir Durum”

İçişleri Bakanlığı, Mülheim’daki ırkçı sohbet grubuyla bağlantılı olarak 23 polis hakkında açılan disiplin soruşturmasının sonuçlandığını, 21 polisin soruşturmasına hâlen devam edildiğini, iki vakada polislerin memurluğuna sona verildiğini, üç vakada ise ilgili polislerin disiplin cezasına çarptırıldıklarını bildirdi.

Meslektaşlar arasındaki aşırı sağcı ve ırkçı içerikli sohbet grupları ve paylaşımlarının kamuya açık olmadığından nefrete teşvik (Alm. Volksverhetzung) suçundan kovuşturulmasının oldukça zor olduğu, bunun da böyle bir grupta “açıkça ırkçı, aşırı sağcı veya yabancı düşmanı içerik paylaşan” polis memurlarının yargılanmasını zorlaştırdığı kaydedildi.

Eyalet İçişleri Bakanı Herbert Reul (CDU) bu nedenle federal hükûmete yasaların sertleştirmesine yönelik çağrıda bulundu. Reul, WAZ gazetesine verdiği demeçte “Şu anda ne yazık ki nasyonal sosyalist ve antisemitist ifadelerin cezasız kalması çok sık rastlanan bir durum. Eminim bu durumu değiştirmeye yönelik yasal düzenlemeye gitmek için imkanlar mevcut.” ifadelerinde bulundu.

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler