'Çiftçi Protestoları'

Aşırı Sağ, Çiftçi Protestolarını Ele Geçirmeye mi Çalışıyor?

Almanya'da çiftçiler, hükûmetin, tarım sektöründeki sübvansiyonları kaldırma planına karşı ülke genelinde gösteriler düzenlerken, güvenlik makamları protestoların aşırı sağ tarafından ele geçirilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Positiv Berlin / Shutterstock.com

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Partiden (FDP) oluşan koalisyon hükûmetinin, tarımsal dizel sübvansiyonunun kaldırılması ve araç vergisi muafiyetini sonlandırma planını protesto eden çiftçiler, traktörleriyle Almanya’nın birçok yerinde trafikte aksamalara neden oldu.

Almanya’nın başkenti Berlin’e traktörleriyle gelen çiftçiler ve tır şoförleri, Brandenburg kapısı önünde toplanarak konvoy oluştururken, aralarında Mecklenburg-Vorpommern, Bavyera, Rheinland-Pflaz, Saksonya ve Brandenburg’un da bulunduğu çok sayıda eyalette traktörler ve tırlarla otoyol girişlerini kapattı.

Alman lojistik sektörünün de desteklediği çiftçilerin protestolarında tır ve diğer ağır vasıta şoförleri araçlarıyla yer aldı. Lojistik sektörü, gösterilerde hükûmetten otoyol ücretlerinin azaltılmasını, köprü ve yolların modernize edilmesini istedi.

Çiftçilerin protestosu, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde de büyük şehirlerde ve bazı otobanlarda trafikte aksamalara neden oldu. Öte yandan protestoların aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisi yanlıları tarafından istismar edilebileceği belirtiliyor.

“Aşırılık Yanlısı Gruplar Protestoları İstismar Ediyor”

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, çiftçilerin trafikte aksamalara sebep olmasını eleştirerek, “Günlük yaşamlarında aceleyle işe, okula ya da doktora gitmek zorunda olanları engelleyen herkes her şeyden önce öfke ve anlayış eksikliğine neden oluyor.” ifadesini kullandı.

Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, çiftçilerin protestolarının aşırı sağ gruplarca istismar edilebileceği uyarısında bulunarak, “Hükûümeti yıkma fantezileri içeren çağrılar dolaşıyor. Aşırılık yanlısı gruplar oluşuyor, nasyonalist semboller açıkça gösteriliyor.” diye konuştu.

Habeck, aşırılık yanlılarının güvensiz ortamı kullanmalarına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, “Kör olmamalıyız. Devrim fantezileri, demokratik devletimizi yok etmek istemekten başka bir anlama gelmez.” değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçiler İş Yerlerini Kaybetmekten Endişe Ediyor

Brandenburg eyaletinden gelerek Berlin’deki eyleme katılan çiftlik sahibi Toni, Alman hükûmetinin söz konusu kesintilerini eleştirerek, “Bu yasaların politikacıların istediği gibi geçmesi durumunda iş yerimizin ayakta kalacağından endişe ediyoruz. Sadece biz değil, aynı zamanda çalışanlarımız da.” ifadesini kullandı.

Çalışanların da “korku ve endişe” içinde olduğunu dile getiren Toni, “Her şey pahalılaşıyor. Başından beri istediğimiz gibi (hükümetin planlarını) geri çekmesini talep ediyoruz.” dedi. Toni, hükûmetin planlarını geri çekmemesi durumunda sonuna kadar protestoya devam edeceklerini söyledi.

Diğer bir çiftlik sahibi Frank Schmidt de hükûmetin planlarını değiştirmesini ümit ettiğini belirterek, “Ben hükûmeti devirmek için burada değilim. Aslında bu hükümeti uyandırmak ve politikasını değiştirmesi için yalvarmak istiyorum çünkü bu şekilde devam edemez.” diye konuştu.

Schmidt, hükûmetin orta sınıfı yanına alması gerektiğini vurgulayarak, “Çünkü güçlü bir ülke ve güçlü bir orta sınıf, toplumumuzun temel direğidir. Bana göre, toplumumuz ve farklı görüşler demokrasinin en önemli temelidir.” dedi.

“Sağcı Kurumları Gösteriden Men Etmek İçin Bütün Gün Çalışıyoruz”

Aşırı sağcıların gösterileri istismar ettiği yönünde endişesi olup olmadığına ilişkin soruya Schmidt, “Bu gösterinin organizatörleriyle bu günlerde çok yakınım. Bu kuşku uyandıran sağcı kurumları buradaki gösteriden men etmek için bütün gün çalışıyoruz ve bu insanlarla hiçbir işim olmasını istemiyorum.” yanıtını verdi.

Buna karşılık Alman güvenlik makamları, Yeni Sağ gibi aşırı sağcı grupların “yıkıcı ayaklanma” çağrılarında bulunarak protestolara sızma girişiminde bulunduğunu kaydetti.

Aşırı sağcı parti Üçüncü Yol (Alm. III. Weg) ve Yüzde Bir (Alm. Ein Prozent) adındaki yeni sağcı inisiyatifin protestoları “köylü ayaklanması” olarak değerlendirdiklerini belirten Federal Kriminal Dairesi (BKA), herhangi bir tehlike durumu söz konusu olmasa da gösterilerde bazı AfD üye ve yetkilerinin konuşma yapacağını, hatta organizatör olarak görevli olduğunu açıkladı.

Ülke çapında gerçekleşecek olan eylem haftasını düzenleyen Alman Çiftçiler Birliği (BDV), “devrim fantezileri yayan ya da şiddeti yücelten kişilerle” arasına mesafe koyduklarını belirtirken, “Bu aşırı sağcı çevreler ve diğer radikal gruplar için de geçerli, çünkü bazıları protestomuzu kendi iğrenç amaçları için kullanmak istemekte” açıklamasında bulundu.

15 Ocak’ta Berlin’de Büyük Protesto Yapılacak

Alman hükûmeti, yılda yaklaşık 1 milyar avro tasarruf sağlamaya yönelik bütçe kesintilerinin bir parçası olarak çiftçiler için vergi muafiyetlerini kaldırmayı ve tarımsal dizel sübvansiyonunu sonlandırmayı planlıyor.

Çiftçilerin Aralık 2023’te düzenlediği protestoların ardından bu kesintiler hafifletilmiş olsa da Alman Çiftçiler Birliği, bunun Alman tarımını rekabetçi tutmak için yeterli olmadığını ifade ediyor.

Hükûmet, aralık ayındaki protestoların ardından, çiftçiler için tarımsal mazot üzerindeki vergi indirimine aniden son vermek yerine, bunu bu yıl için yüzde 40, 2025 için yüzde 30 oranında azaltmayı, 2026’dan itibaren de tamamen kaldırmayı planladığını açıkladı.

Bütçede kesintilerin yükünün haksız yere kendilerine yüklendiğini savunan çiftçiler, vergi indirimlerinin sona ermesinin çiftlikleri iflas ettireceğini belirtiyor.

Çiftçiler, bir hafta boyunca ülkenin çeşitli şehirlerinde traktör konvoyları ve mitinglerle Alman hükûmetinin tarım politikasını protesto etmeyi, 15 Ocak’ta Berlin’de yapılacak büyük gösteri ile bir haftalık protestoyu bitirmeyi planlıyor.

Çiftçiler 4 Ocak’ta, tatilden dönen Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Habeck’in Kuzey Denizi kıyısındaki feribottan ana karaya çıkmasını engellemişti. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler