'Aşırı Sağ'

Alman Siyasiler ile Aşırı Sağcı Hareketin Gizli Toplantısında Neler Konuşuldu?

Almanya için Alternatif Partisi (AfD) politikacıları, aşırı sağcı hareketin önemli isimleri ve Hristiyan Demokrat Partisi (CDU) üyelerinin gizli bir toplantıda bir araya gelerek milyonlarca yabancı kökenlinin Almanya'dan sınır dışı edilmesini öngören bir plan üzerine görüştükleri ortaya çıktı. Peki planın detayları neler?

Fotoğraf: nitpicker / Shutterstock.com

Almanya’da yabancı ve Müslüman karşıtı politika ve söylemleriyle bilinen Almanya için Alternatif Partisi (AfD) politikacıları ve Avusturyalı aşırı sağcı “Kimlikçilik Hareketi”nin (Alm. Identitäre Bewegung) yüzü olan Martin Sellner’in gizli bir toplantıda bir araya geldikleri ortaya çıktı. Toplantıda Alman vatandaşlığı olanlar da dahil milyonlarca yabancı kökenlinin Almanya’dan sınır dışı edilmesini öngören bir plan üzerine görüştükleri belirtildi.

Alman kamu yayıncısı ARD’ye ait Tagesschau haber sitesinde yer alan haberde, Correctiv gazetecilik araştırma merkezinin, geçtiğimiz kasım ayında aşırı sağcı hareketlere destek verdiği bilinen kişiler tarafından işletilen Potsdam şehri yakınlarındaki bir otelde gerçekleştirilen toplantıyı belgelediği belirtildi.

Haberde, toplantıya, aşırı sağcı AfD üyeleri ile Sellner’in yanı sıra Almanya’nın tanınmış zincir markalarından bazılarının ortak ve yöneticilerinin de katıldığı aktarıldı. Katılımcılar arasında Hristiyan Demokrat Partisi (CDU)’nun sağ kanadı olarak bilinen Değerler Birliğinin (Alm. Werteunion) iki üyesinin de bulunduğu bildirildi.

Katılımcılara 5 Bin Avro Bağış Yapma Şartı

Söz konusu gizli toplantıya katılmak için en az 5 bin avro bağış şartı bulunduğu belirtilen haberde, belirli kişilere gönderilen özel davet mektubunda, “Ülkemizi tekrar normal ve sağlıklı bir yola sokma şansımız her zamankinden daha fazla. Aktif olarak bir şeyler yapan vatanseverlere ve bu faaliyetlerin finansal olarak destekleyen kişilere ihtiyacımız var.” ifadeleri yer aldı.

Davetiyelerde, “Backwerk” isimli self-servis fırın zincirinin eski ortağı olan, “Hans im Glück” ve “Pottsalat” restoran zincirinin sahiplerinden ünlü iş insanı Hans Christian Limmer ile tanınmış aşırı sağcı grup lideri Gernot Mörig’in imzasının bulunduğu açıklandı.

Göç Kökenlilerin Sınır Dışı Edilmesi Tartışıldı

Toplantıya katılan çeşitli kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantıda, aralarında Alman vatandaşlığı olanların da dahil olduğu milyonlarca yabancı kökenlinin Almanya’dan sınır dışı edilmesini öngören bir plan tartışıldı.

“Batı’da halk olarak nasıl hayatta kalabiliriz?” sorusu etrafında gerçekleşen toplantıda sözde “yabancıların Almanya’ya yerleşimini terse çevirmenin” (Alm. Remigration) yöntemleri masaya yatırıldı. Toplantıda bu bağlamda sığınmacılar ve oturum iznine sahip olan yabancıların yanı sıra, en büyük sorun olarak nitelendirilen “asimilasyona uğramamış vatandaşların” sınır dışı edilmesi savunuldu.

Haberde davetlilerin “mastır planda” yer alan noktalara yönelik eleştirilerinin bulunmadığı belirtilirken, sadece planın uygulanabilirliği konusunda soru işaretlerin mevcut olduğu belirtildi. Planı 10 yıllık bir proje olarak değerlendiren ve gerçekleştirilmesi ile ilgili önerilerde bulunan Avusturyalı aşırı sağcı Sellner’e göre, göç kökenlilerin tamamen asimile olmaları için “kişiye özel kanunlar” yoluyla “yüksek baskı” uygulanmalı.

“Çifte Vatandaşlığı Olanın Alman Pasaportunu Rahatlıkla Alabiliriz”

Federal Mecliste AfD üyesi olan Gerrit Huy, belirlenen hedefleri siyasi hayatında da uzun süredir takip ettiğini ve yedi yıl önce partiye katıldığında “zaten yanında bir geri dönüş konsepti getirdiğine” atıfta bulunarak, AfD’nin bu nedenle çifte vatandaşlığa karşı çıkmadığına işaret etti.

Çifte vatandaşlık imkanını açık tutarak Alman vatandaşlığına sahip göç kökenlilerin tuzağa düşürülmesi gerektiğini savunan Huy, “Çifte vatandaşlığa sahip olan birinin elinden Alman pasaportunu rahatlıkla alabilirsiniz. Çünkü hâlâ başka bir vatandaşlığı bulunuyor.” açıklamasında bulundu.

Katılımcılar arasında bulunan Saksonya-Anhalt eyaletindeki AfD parlamento grubu lideri Ulrich Siegmund ise, eyaletin göç kökenliler için çekici bir hâle gelmemesi için sokak ve genel olarak şehir manzarasının değişmesi ve bunun için “yabancı” restoranların baskılanması gerektiği önerisinde bulundu.

Toplantıya katılanlar, AfD’nin iktidar ortağı olması durumunda bu stratejiyi birlikte tam olarak nasıl uygulamaya koymak istediklerini anlattı.

Federal Mecliste bulunan AfD’li siyasi René Springer, gizli toplantı ve toplantıda konuşulan planın ortaya çıkmasından sonra gelen tepkilere yönelik X platformunda yaptığı açıklamada, “Yabancıları memleketlerine geri göndereceğiz. Milyonlarca kez. Bu gizli bir plan değil. Bu bir vaat. Daha fazla güvenlik için. Daha fazla adalet için. Kimliğimizi korumak için. Almanya için.” dedi.

AfD Ülkede İkinci Parti Konumunda

Forsa araştırma şirketinin 2023 12-18 Aralık’ta 2501 kişiyle yaptığı anket sonucuna göre, Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 31, AfD yüzde 23, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 14, Yeşiller yüzde 13, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5, Sol Parti yüzde 3 oy oranına sahip bulunuyor. (AA/P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler