"Avrupa Göç Krizi"

Avrupa Birliği “Göç Krizi” Modundan Çıkıyor

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, düzensiz göçle mücadele adına bir dizi yeni tedbir gündeme getirdi.

7 Aralık 2017 admin

AB Komisyonu, Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı sığınmacı sorunuyla daha etkin mücadele adına Ortak Avrupa İltica Sistemi’nde kapsamlı reform yapılması için yeni öneri paketi sundu.

AB Komisyonu’ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Ortak İltica Sistemi’nin geliştirilmesi için üçüncü ülkelerle ortaklıkların geliştirilmesi, sığınmacıların AB üyesi ülkelere hukuki yollardan ulaşmasının kolaylaştırılması ve gelecek için gerekli fonlamanın güvence altına alınmasını öngören öneriler paketinin sunulduğu belirtildi.

Açıklamada, sığınmacı sorununun sadece iç dinamiklere odaklanarak ve üye ülkelere destek sağlayarak çözülemeyeceği, dış dinamikleri de göz önünde bulunduracak şekilde “kapsamlı yaklaşım” benimsenmesi gerektiği kaydedildi.

Avrupa kriz modundan çıkıyor

Avrupa’nın sığınmacı sorununa ilişkin “kriz yönetimi” yaklaşımından yavaş yavaş uzaklaşıldığına dikkat çekilen açıklamada, AB’nin geleceğe yönelik sağlam sığınmacı ve iltica politikası inşa etmesinin önemi vurgulandı.

Açıklamada AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, “Kriz modundan uzaklaşsak da sığınmacı sorunu gelecek nesiller için de sınama olmaya devam edecek. Avrupa’nın acilen sığınmacıların sorumlu ve adaletli şekilde yönetimini sağlayacak politika geliştirmesi gerekiyor. Son üç yılda önemli gelişmeler kaydettik ancak artık önerileri yasalara, yasaları da pratiğe dönüştürme zamanı geldi.” ifadelerine yer verildi.

 

2015’te 1 milyonu aşkın sığınmacının deniz yoluyla ulaştığı AB’de bu sayı alınan önlemlerle 2016’da 360 bine kadar düşmüştü. 5 Aralık itibariyle 2017 yılında Akdeniz yoluyla üye ülkelere gelen sığınmacıların sayısı 161 bin seviyesinde.  (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler