"Arakan"

Rohingya Trajedisinde Yeni Kanıtlar Işığında Soruşturma Sürüyor

Myanmar Araştırma Komisyonu, 2011 yılından bugüne tüm iddiaların incelendiğini, ortaya çıkan kanıtların değerlendirileceğini açıkladı.

7 Aralık 2017 admin

Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu Başkanı Marzuki Darusman, Salı günü yaptığı açıklamada Arakanlı Müslümanlara karşı 25 Ağustos’tan bu yana uygulanan “aşırı şiddet eylemlerini” mağdur ve tanıklardan dinlediklerini belirterek, “Kanıtların bizi götürdüğü yere kadar gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin, Myanmar’daki Arakanlı Müslüman nüfusun durumunu ele aldığı özel oturumunda Başkan, misyon olarak enerjilerinin büyük kısmını Arakan’da mevcut krize harcasalar da Myanmar’da 2011 yılından bu yana ileri sürülen tüm iddiaları ve yaşananları incelediklerini söyledi.  Darusman, Arakanlı Müslümanlara karşı 25 Ağustos’tan bu yana uygulanan “aşırı şiddet eylemlerini” mağdur ve tanıklardan dinlediklerini belirterek, “Cinayetler, keyfi gözaltılar, cinsel şiddet, işkence, ortadan kaybolmalar ve köylerin tamamının kundaklandığına dair sayısız ifade duyduk. Yaralı ve ölü sayısının gerçekten çok yüksek olabileceğinden korkuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgeye Giriş İzni Verilmiyor

“Kanıtların bizi götürdüğü yere kadar gideceğiz.” diyen Darusman, bazı kurbanların kendilerine, genç kızların tecavüze uğradıktan sonra boğazlarının kesildiği ve yakılarak öldürüldüğü yönünde ifadeler verdiğini aktardı. Darusman, kadınların ormanda ve ordu kışlalarında yaşanan toplu tecavüzleri de anlattıklarını belirterek, “Bağımsız Araştırma Misyonu tarafından görüşülen kişilerin hepsi ciddi travma belirtileri gösterdi.” diye konuştu.

Myanmar hükümetinin, misyona şiddet olaylarının yaşandığı Arakan eyaletinin kuzeyinde erişim izni vermediğini anımsatan Darusman, 2018’de bunun gerçekleşmesini umduklarını kaydetti.

Rohingya Sığınmacıların Sayısı 600 Bini Geçti

Öte yandan BM Cenevre Ofisi’ndeki basın toplantısında konuşan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, 25 Ağusto’’tan bu yana Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 625 bin 792’ye ulaştığını söyledi. Millman, Bangladeş’te çoğunluğu Cox’s Bazar bölgesinde bulunan Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplardaki insani şartları ise “korkunç” olarak nitelendirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, konseyin açılışında yaptığı konuşmada Arakanlı Müslümanların öldürüldüğünü, tecavüze uğradığını, sistematik olarak köylerinin, evlerinin ve mallarının harap edildiğini belirterek, “Kimse soykırım unsurlarının varlığını inkar edebilir mi?” ifadesini kullanmıştı.

25 Ağustos’ta Myanmar’ın Arakan bölgesinde Rohingya’lara karşı başlayan saldırılar sonrası 500 bin kadar Müslüman Rohingya komşu ülke Bangladeş’e kaçmıştı. BM’nin açıklamasına göre yüz binlerce sığınmacı, kamplarda “her şeyden mahrum” bir şekilde yaşam mücadelesini sürdürüyor. 1948’den bu yana Arakan bölgesinden Bangladeş’e gelen mülteci sayısında son iki aydaki artış ise olayın vahametini ortaya koyuyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler