"Kudüs"

Trump’ın Kudüs Kararına Avrupa Birliği’nden Tepki

ABD Başkanı Donald Trump’ın tartışmalı Kudüs açıklamasına Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de tepki gösterdi.

7 Aralık 2017 admin

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla ilgili açıklamasından dolayı ciddi endişe duyduklarını belirtti.

Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, AB’nin tutumunun değişmediğini ifade ederek, müzakereler yoluyla iki tarafın da beklentilerini karşılayacak şekilde ve Kudüs’ün gelecekte iki devletin de başkenti olmasını sağlayan bir çözümün bulunması gerektiğini vurguladı.

Gerginliğin engellenmesi için AB’nin sahada ve bölgedeki tüm taraflara itidal çağrısında bulunduğunu kaydeden Mogherini, direkt ve anlamlı müzakerelerin başlatılması için ortam oluşturulmasına odaklanılması gerektiğinin altını çizdi.

“AB, BMGK kararlarına uyacak”

Mogherini, “AB ve üye ülkeler, Kudüs’e ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 478 sayılı Kanunu uyarınca varılan uluslararası görüş birliğine saygı duymaya devam edecek ve şehrin statüsü belirlenene kadar diplomatik temsilciliklerinin yerleri konusunda değişikliğe gitmeyeceklerdir.” değerlendirmesinde bulundu.

AB’nin, İsrail, Filistin ve müttefikleriyle konuya ilişkin irtibatta kalacağını vurgulayan Mogherini, Birliğin barış sürecini desteklemeye devam edeceğini belirtti.

AB Kudüs Kararından Endişe Duyuyor

Mogherini, “AB, bugün ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’e ilişkin açıklamasından dolayı ve bunun barış süreci üzerindeki olası yansımaları hakkında ciddi endişe duyuyor.” vurgusu yaptı. AB’nin iki devletli çözüme güçlü destek vermeye devam ettiğini kaydeden Mogherini, müzakerelerle elde edilecek iki devletli çözümün iki tarafın da beklentilerini karşılayacağını belirtti. Yüksek temsilci ayrıca, “İki devletli çözüm, İsraillilere ve Filistinlilere hak ettikleri kalıcı barış ve güvenliği sağlamanın tek gerçekçi yolu.” ifadesini kullandı.

“Trump Bizi Karanlık Dönemlere Götürebilir”

Yazılı açıklamanın ardından AB Komisyonu’nda düzenlenen günlük basın toplantısında da uyarılarını yineleyen Mogherini, “Başkan Trump’ın kararı bizi çok daha karanlık dönemlere götürebilir.” ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Trump, 6 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyinin 1980 yılında İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma zamanı geldi.” ifadesini kullanmıştı.

Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.

Öte yandan, İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG), dünyanın bir çok ülkelerinde konsolosluk önlerinde skandal Kudüs kararını protesto etti. Gösterilerde okunan “Kudüs’te Barışa ve Onura Sahip Çıkış Bildirisi“nde İsrail’in, Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen Filistin topraklarındaki yerleşim politikalarına devam ettiği, bu haliyle sayısız defa uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulandı. Bildiride, Trump’ın söz konusu Kudüs kararının provokatif nitelikte olduğu, “bölgede hâlihazırda eğitim, istihdam, sağlık gibi alanlarda ağır hak ihlalleriyle başa çıkmak zorunda kalan onbinlerce insanla alay eder gibi ve uluslararası kamuoyunun ortak vicdanını yok sayar bir şekilde alınan bu kararın vicdani açıdan büyük bir leke olduğu ifade edildi. (AA, P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler