'Dosya: "Mülteciler"'

Mültecilere Kapısını Açarak Ödül Kazanan Bir Cami: Glinde

Almanya’nın Glinde şehrindeki cami, kalacak yeri olmayan 12 mülteciye kapılarını açtı. Schleswig-Hollstein Mülteci Kurulu tarafından Kuzeyin Deniz Feneri ödülünü kazanan cami mülteci çalışmasıyla örnek bir konuma sahip.

Almanya’daki Glinde Camii Başkanı Arif Tokiçin, 2013 yılı Mayıs ayının ilk haftasında, bir Pazar sabahı cami cemaatinden biri tarafından aranır. Telefondaki ses, 12 mültecinin Hamburg Tren İstasyonu’nda çok zor durumda olduğunu ve aç-susuz ve perişan bir hâlde bulunduğunu söyler.

“Glinde Camii’ne birkaç günlüğüne istirahat etmek için gelebilirler mi?” diye sorulduğunda Tokiçin, hiç düşünmeden bu teklifi kabul eder. Tokiçin daha sonra, “Doğrusu, yatıracak yerimiz dahi yoktu. Fakat camimizdeki gençlere, gençlik odası olarak hazırladığımız yeri onlara tahsis ettik.” şeklinde ifade edecektir bu durumu.

Hamburg istasyonlarında geçen sıkıntılı günlerden sonra mülteciler kısa zaman içinde hem camiye uyum sağlar, hem de cami cemaatinden gençlerle iyi anlaşırlar. Buna paralel olarak çeşitli yerlerden de yardımlar gelmeye başlar. Resmî makamlardan bir çözüm gelmediği için gidecek hiçbir yeri olmayan mülteciler hakkında Tokiçin, “Onları sokakta bırakamazdık.” açıklamasında bulunur. Nitekim birlikte geçirilen Ramazan, iftar ve sahurlarla çok güzel bir atmosfer tesis edilir.

Bu arada aynı avukat aracılığıyla ilticaya başvurmuş olan bu 12 kişi, sınır dışı edilmeyi geçici olarak ortadan kaldıran bir oturum izni alırlar ve şehir belediyesi tarafından kendilerine kalacak yer temin edilir.

Mülteciler camiden ayrıldıktan sonra da, zor günlerde kendilerine kapılarını açan bu ibadethaneye namaz kılmak için sıkça uğramaktadır. Bu örnek davranışından dolayı Glinde Camii, Schleswig-Holstein Mülteci Kurulu tarafından “Kuzeyin Deniz Feneri” ödülüne layık görülmüştür.

Fotoğraf: © Andrea Scharpen

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler