"Birleşik Krallık"

İngiltere’de Cami Saldırıları İkiye Katlandı

Yükselen yabancı düşmanlığı ve İslamofobi, Birleşik Krallık’ta Müslümanlara ve Müslüman kurumlarına saldırılarla kendini gösteriyor.

Birleşik Krallık | Ülkede camilere yönelik saldırıların sayısı 2017’de, bir önceki yıla göre iki kat arttı. Mart-Temmuz arasında ülkede Müslümanların binalarını hedef alan 110 saldırı gerçekleşti. Bu rakam, 2016’nın aynı döneminin iki katından fazla. Saldırıya hedef olan yerler arasında evler, toplantı mekânları, kültür merkezleri ve ibadethaneler bulunuyor.

Birleşik Krallık’ta kayda geçen nefret suçlarının çoğunluğunu cinsel taciz, cami saldırıları ve bomba tehditleri oluşturuyor. Cami camlarını kırma, park hâlindeki araçlara zarar verme, tehdit içerikli duvar yazıları yazma gibi olaylar da resmî raporlara giren saldırılar arasında.

Müslüman karşıtı saldırıları kayıt altına alan Tell Mama adlı organizasyonun kayıtlarına göre Birleşik Krallık’ta 22 Mayıs’taki Manchester saldırısının ardından Müslümanlara yönelik 141 nefret suçu işlendi. Kuruluş, kendilerine gelen şikayetlerde de 5 katlık artış yaşandığını bildirdi.

Perspektif’e konuşan Tell Mama Direktörü Iman Atta, nefret suçlarının ancak basın ve sivil toplum tarafından takip edildiği ve sonucunda yeterli kanıtların bulunduğu durumlarda cezalandırıldığını belirtiyor. Cezaların duruma ve zamana göre değişiklik gösterebildiğini savunan Atta, Müslüman cemaatlerin bu gibi olayları resmî kanallara ulaştırması gerektiğini vurguluyor.

10 Ekim’de hükûmet tarafından etnik ayrımcılığa dönük kapsamlı bir raporun yayımlandığı Birleşik Krallık’ta Başbakan Theresa May, eşitsizlik ve ayrımcılıkla daha etkin mücadeleye kararlı olduklarını açıklamıştı.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler