"Avrupa Göç Krizi"

Fransa İki Yılda 10 bin Mülteci Kabul Edecek

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 5 ülkeden,10 bin mültecinin yeniden yerleştirme programına dahil edileceğini açıkladı.

FRANSA | Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle işbirliği hâlinde 10 bin mültecinin ülkeye yerleştirileceğini açıkladı. Yüksek Komiserliğin belirleyeceği ve Fransız yetkililerin onaylayacağı bir program üzerinden Türkiye, Ürdün, Lübnan, Nijer ve Çad’dan, iltica şartlarına sahip olan kişiler Fransa’ya kabul edilecek.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile ortak basın açıklaması düzenleyen Fransız Cumhurbaşkanı, göç krizine “gerçekçi çözümler” getirilmesi gerektiğini savundu. Macron, ayrıca Fransa’nın Libya’daki insani krize yardım amacıyla 10 milyon Avroluk bir fon ayırdığını duyurdu.

İki hafta önce Avrupa Komisyonu, üye ülkelerin önümüzdeki iki yıl içinde 50 bin mülteci alması tavsiyesinde bulunmuştu. Fransa’nın bu kararı, Komisyon’un tavsiyesinin hayata geçirilebileceği yönünde bir umut oluştursa da üye ülkeler şimdiye kadar gerek AB dışından (İng: “resettlement”) gerek AB içi (İng: “relocation”) yeniden yerleştirme ve yer değiştirmelerde büyük ölçüde sınıfta kaldı. 2015’ten bu yana yalnızca 23.000 kişinin işlemi tamamlanabildi.

Haziran ayında, Visegrad Grubu olarak bilinen Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti hakkında yasal işlem başlatan Birlik, mültecilerin kabulü ve yeniden yerleştirilmesi konusunda hâlâ uzlaşmaya varabilmiş değil.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünya üzerinde 1.19 milyon kişinin acil biçimde yeniden yerleştirilmesi gerekiyor.

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler